Defile fijakera uljepšao ulice

Objavljeno: 2. 6. 2015 u 21:00h

Nesvakidašnji prizor na gradskim ulicama mogao se vidjeti danas, kada su asfaltom kasali konji, vukući fijakere od nove pijace u Lazarevu do tvrđave Kastel i nazad, a povodom Duhova – slave “Tržnice”.

Ova tradicionalna povorka, koja se održava 17 godina, privukla je brojne građane, koji su ih čitavom trasom posmatrali, a pojedini od njih su zaustavljali i automobile kako bi uživali u prizoru.

Među kočijašima koji su došli sa čitavog prostora BiH, bilo je i nekoliko djece, od kojih je jedno imalo samo osam godina.

“Ovo je kočija mog djede Zorana Dančića, ali sam ja vozio dok mi je on pomagao”, priča nam Stefan Dančić sa Starčevice.

Jedan od prošlogodišnjih pobjednika u Banjaluku je ponovo došao iz Prnjavora. Inače, pobjednici su birani u četiri kategorije.

“Učestvujemo već nekoliko godina i svake godine sa drugim konjima. Došli smo sa dvije kočije i svake godine ima sve više učesnika”, rekao je Nihad Iriškić, inače vlasnik 35 rasnih konja.

Pojedine kočije koje su se mogle vidjeti bile su starije i od jednog vijeka.

“Ovo je skroman način da zahvalimo korisnicima naših usluga i želimo da vjerujemo da je ovo značajno jer baštinimo nešto iz našeg naroda”, izjavio je Miodrag Kaurin, generalni direktor “Tržnice”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/defile-fijakera-uljepsao-ulice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])