Banjaluka: Neophodan servis za invalidska kolica

Objavljeno: 28. 5. 2015 u 11:04h

U gradu ne postoji servis za popravke i obnovu invalidskih kolica, ali bi svi oni koji koriste ovo sredstvo za kretanje uskoro mogli da riješe postojeći problem.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Udruženja distrofičara Banjaluka i Fonda zdravstvenog osiguranja RS postignut je dogovor da uskoro bude otvoren servis za održavanje kolica.

Izvršni direktor Udruženja distrofičara Banjaluka Radovan Ristić je istakao da su od predstavnika Fonda tražili izmjenu Pravilnika o ortopedskim pomagalima.

“On nikako nije dobar i neophodne su njegove izmjene. Fond nam invalidska kolica odobrava na period od 12 godina, a skoro da je nemoguće da jedna kolica mogu toliko da izdrže bez servisiranja. Problem nastaje kada se kolica pokvare, jer nema ko da ih popravi. Nova prosječna kolica koštaju od 5.000 do 6.000 maraka, a Fond izdvaja do 3.800 KM”, rekao je Ristić.

Dodao je da su im predstavnici Fonda obećali da će već iduće sedmice početi sa realizacijom ovog projekta.

Fond zdravstvenog osiguranja formirao je radnu grupu za izmjenu Pravilnika o pravu na medicinska sredstva, s ciljem pojednostavljenja procedura kod ostvarivanja prava iz ove oblasti, posebno kada je u pitanju propisivanje ortopedskih pomagala osiguranim licima sa invaliditetom.

“Nije bitno da li se kolica odobravaju na period od 12 godina ili neograničeno. Nama je najvažnije da u svakom trenutku naši članovi znaju da imaju kome da se obrate, ako im je potrebna popravka kolica”, rekao je Zoran Dobraš iz Saveza invalidskih organizacija RS.

Savjetnik direktora Fonda Branislav Lolić je rekao da je zadovoljan prijedlozima koje su distrofičari uputili Fondu, kada je u pitanju izmjena postojećeg Pravilnika o pravu na medicinska sredstva.

“Svjesni smo da su potrebe osoba sa invaliditetom, kao i drugih osiguranih lica, ogromne, ali smo ograničeni finansijskim sredstvima, pa je nemoguće u potpunosti zadovoljiti potrebe svih kategorija osiguranika. Ovo je dobar način da čujemo koji su to problemi u praksi, da bismo mogli raditi na njihovom prevazilaženju”, rekao je Lolić.

Finansije

Pravilnikom o pravu na medicinska sredstva Fond, između ostalog, finansira invalidska i elektromotorna kolica osiguranicima koji ispunjavaju kriterijume propisane pravilnikom. Fond je u prošloj godini odobrio ukupno 135 kolica, uključujući elektromotorna kolica, kao i invalidska kolica za djecu, za šta je izdvojeno oko 95.800 KM. Inače, ukupan trošak Fonda za ortopedska pomagala u prošloj godini iznosio je oko 7,3 miliona KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-neophodan-servis-za-invalidska-kolica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])