Vrane okupirale naselja u Banjaluci

Objavljeno: 27. 5. 2015 u 10:27h

Banjalučani iz više naselja su u posljednje vrijeme sve više prestrašeni većim brojem jata vrana i gavrana, a nekima su se, kako tvrde, zalijetale na smeće u kantama ili kese u rukama.

“Stvarno je načas sve izgledalo kao u Hičkokovom filmu ‘Ptice’. Obično vise na drveću, a uplašila sam se baš kada je njih nekoliko proletjelo blizu moje glave”, kazala je jedna Banjalučanka iz naselja Petrićevac.

Najveći broj ptica se može vidjeti u parkovima, duž gradskih aleja i naseljima Paprikovac, Petrićevac i Starčevica.

Stručnjaci ističu da nema mjesta strahu, te da je jedan od uzroka za veći broj vrana i promjena klime.

“Promjenom klimatskih faktora, sječom šuma, zbog požara, ali i zbog toga što sela izumiru, došlo je do migracije životinja, a posebno ptica u veća naselja u potrazi za hranom”, kazao je Dragutin Matarugić, profesor lovstva na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Napadi vrana mogu se desiti samo u slučaju da neko dira njihova gnijezda.

“Sve ptice, a posebno vrane, u ovo vrijeme prave gnijezda i leže na jajima. Ukoliko ljudi nehotično idu prema gnijezdu, one brane mlade i sigurno će napasti jer čovjeka vide kao prijetnju i opasnost”, rekao je Matarugić.

Apelovao je na sugrađene da ne diraju gnijezda ptica niti da im učine šta nažao.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vrane-okupirale-naselja-u-banjaluci/||claudebot