Banjaluka: Do 15. avgusta mjesta za 448 djece

Objavljeno: 27. 5. 2015 u 11:39h

Upisom mališana u prvi razred osnovne škole u gradskim vrtićima biće oslobođeno 448 mjesta.

Potvrdili su to u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ali su dodali da će ta mjesta biti slobodna tek nakon 15. avgusta, piše Glas Srpske.

“U skladu sa Ugovorom o upisu djeteta u predškolsku ustanovu koji su roditelji potpisali sa Centrom, djeca koja na jesen kreću u prvi razred osnovne škole, u vrtiću mogu boraviti do sredine avgusta. Neki će možda otići ranije a neki će iskoristiti maksimalno slovo ugovora, uglavnom mi ćemo sa svakim oslobođenim mjestom primati mališane sa liste”, objasnili su u ovom centru.

Istakli su da će odlaskom ovih mališana biti smanjena lista čekanja za upis u vrtić ali ne i u potpunosti ukinuta.

“Još 1.000 zahtjeva za upis ne može biti riješeno ispisom školske djece i oni će ostati na listi čekanja zbog, nažalost, nedovoljnih kapaciteta”, rekli su u Centru.

Podsjetili su da se za mališane koji nisu pohađali vrtić prije upisa u prvi razred osnovne škole svake godine  organizuje  Program pripreme djece pred polazak u školu. Dodali su da je ove godine u program upisano 580 mališana.

Roditelji čiji mališani na jesen kreću u prvi razred kažu da se nalaze pred problemom jer moraju obezbijediti dodatno mjesto gdje će boraviti njihova djeca do polaska u školu. Prema riječima Slavice Pjanić spas su bake i deke.

“Za tih malo više od petnaestak dana dok smo suprug i ja na poslu o sinu će se brinuti moji roditelji”, rekla je Pjanićeva.

Dodala je da sa druge strane ne zavidi onim roditeljima koji pokušavaju da upišu svog mališana u vrtić.

“Svake godine liste čekanja su jako duge i veoma je teško dobiti mjesto”, navela je Pjanićeva.

Za potrebe dodatnog smještaja djece na Obilićevu i Starčevici u oktobru 2014. godine završeno je  renoviranje prostora za potrebe vrtića koji ni do danas nisu počeli da rade jer im nedostaje namještaj i oprema. Za adaptaciju vrtića na prostora na Starčevici grad je uložio 285.000 KM a na Obilićevu 92.000 KM. Prema ranijim najavama kada počnu da rade u njima bi trebalo da boravi oko 100 mališana.

Ušteda

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je na kraju 2014. godine ostvario troškove poslovanja u iznosu od 9.126.500 KM što je manje za 29.500 KM od ukupnih prihoda koji su iznosili 9.156.000 KM. Podaci su finansijskog izvještaja ovog centra za prošlu godinu u kojem je navedeno da je prošle godine u vrtićima prosječno mjesečno boravilo 2.080 djece. Program pred polazak u školu koji se odvijao u martu, aprilu i maju prošle godine pohađalo je oko 1.500 djece.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-do-15-avgusta-mjesta-za-448-djece/||claudebot