Banjaluka: Slivnici začepljeni, bare na ulicama

Objavljeno: 26. 5. 2015 u 15:31h

Pojedine gradske ulice i raskrsnice juče su izgledale kao bare, jer se, zbog obilnih kiša, ali i začepljene oborinske kanalizacije, voda zadržavala na njima.

Na Bulevaru kneza Miloša, preko puta Nove pijace, stvorila se lokva dubine oko 20 centimetara. Građani su nezadovoljni, jer su ih vozila juče prskala, a pojedine lokve su morali da zaobilaze u velikom luku.

Penzioner Tihomir Bajić juče je na pješačkom prelazu pored Nove pijace skoro deset minuta čekao da pređe ulicu. Omanje jezero uz sami kolovoz nije mogao da pregazi, pa je, prelazeći ulicu daleko od pješačkog prelaza, rizikovao svoju bezbjednost.

“Ova bara je godinama problem i gradske vlasti nikako da ga riješe. Moram da se udaljim od semafora da me neko ne bi isprskao. Toliko se vode tu nakupi da moram da idem okolo ili na drugi prelaz”, rekao je Bajić.

Ogorčena Banjalučanka Mileva Gajić je kazala da bi nadležna komunalna preduzeća redovno trebalo da čiste i kontrolišu šahtove, da ne bi došlo do stvaranja rijeka na ulicama.

“Oni su u prvom redu odgovorni za ovaj problem. A da stvar bude još gora, i pojedini vozači nekontrolisano voze po lokvama i prskaju na sve strane”, požalila se Gajićeva.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim djelovima grada, pa se tako mnogo građana žalilo zbog zadržavanja vode i u Boriku, Lazarevu, Kumsalama, Laušu, Obilićevu… Mještanin Lazareva Radenko Sukur kaže da ovaj problem nije od juče, te da nadležne službe hitno treba da ga riješe.

“Jedva sam prošao automobilom kroz pojedine ulice. Čim padne malo kiše voda stvori bare, a kada su padavine obilne, kao proteklih dana, skoro nije moguće proći”, rekao je Sukur.

Dodao je da je u nekoliko navrata vidio cisterne “Čistoće” kako ispumpavaju vodu, ali smatra da to nije rješenje.

“Nemoguće je “usisati” svu vodu, jer kiša stalno pada, pa se ubrzo po odlasku radnika “Čistoće” ona opet nakupi. Mislim da ovaj problem treba da bude drugačije riješen, možda izgradnjom dodatnih slivnika”, naglasio je Sukur.

Gradska uprava je za čišćenje i propiranje uličnih slivnika, oborinske kanalizacije i drugih odvodnih objekata iz budžeta grada izdvojila 45.000 maraka.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH kažnjivo je prskanje pješaka tokom vožnje. Vozač je dužan da prilagodi brzinu kretanja, tako da ni u jednom trenutku svojim vozilom ne uprska vozača ili pješaka. Za nepoštovanje ove odredbe predviđena je kazna od 30 maraka.

Klizišta

Obilne padavine koje su u više navrata zahvatile područje grada za vrijeme vikenda aktivirale su stara i pokrenule nova klizišta, a najgore je bilo u naseljima Zeleni vir i Karanovac, gdje se pojavilo nekoliko klizanja tla. Međutim, nadležna preduzeća su na vrijeme intervenisala i očistila saobraćajnice.

Velike lokve

  • Ulica Prote Nikole Kostića
  • Bulevar vojvode Stepe Stepanovića
  • Ulica Knjaza Miloša
  • Raskrsnica kod Nove pijace

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-slivnici-zacepljeni-bare-na-ulicama/||claudebot