Šefovi Osnovnog suda u Banjaluci povećali sebi plate nezakonito

Objavljeno: 21. 5. 2015 u 14:22h

Plata predsjednika Osnovnog suda Banjaluka i njegovog nasljednika koji je bio u statusu vršioca dužnosti predsjednika iznosila je 3.600, iako je maksimalni iznos propisan zakonom 3.200 KM.

Utvrdila je to Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, koja je Osnovnom sudu Banjaluka za rad u prošloj godini dala mišljenje s rezervom. Revizori su naveli da je Zakonom o platama i naknadama sudija i tužilaca u RS definisano da zarada predsjednika osnovnih sudova sa 30 ili više sudija iznosi 3.200 KM.

Predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci do početka jula prošle godine bio je Milan Tegeltija. Nakon što je imenovan za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za vršioca dužnosti predsjednika Osnovnog suda imenovan je Milenko Milekić.

Osim probijanja zakonskog limita za plate šefova suda, revizori su utvrdili i druge propuste u radu Osnovnog suda u Banjaluci, a uglavnom se odnose na zapošljavanje bez konkursa, kršenje Zakona o javnim nabavkama i nepoštivanje Uredbe o naknadama za službena putovanja.

Revizori su naveli da su u sud bez konkursa primljena 42 pripravnika-volontera, dok je sa 19 zaposlenih zaključen ugovor na određeno vrijeme takođe bez konkursa. Time je, kako su naveli revizori, prekršen Zakon o sudovima RS.

Revizori su upozorili da je prekršen Zakon o javnim nabavkama, jer su bez sprovođenja njegovih odredbi izvršene nabavke vrijedne najmanje 107.437 KM. Osnovni sud u Banjaluci je stvorio i veće obaveze u 2014. godini od rebalansom odobrenog budžeta i raspoloživog novca za 608.065, dok su neizmirene obaveze na kraju februara ove godine iznosile 1,2 miliona KM. Revizori su upozorili da Osnovni sud naknade za prevoz isplaćuje bez dokaza o udaljenosti radnika od mjesta stanovanja. Osnovni sud uz finansijske izvještaje Ministarstvu finansija RS nije dostavio pregled sudskih pologa i naplaćenih kazni, troškova krivičnog postupka, paušala i oduzete imovine za koje su revizori naveli da su sastavni dio godišnjeg izvještaja i da je time prekršen pravilnik o unutrašnjem sudskom poslovanju.

Tegeltija je rekao da nije vidio revizorski izvještaj i da nije u prilici da ga komentariše. Milekić je istakao da će tražiti tumačenje zakona kako bi se vidjelo da li su revizori u pravu u vezi sa primjedbama za visinu plate predsjednika suda navodeći da se ona u sudovima kojima imaju 60 i više sudija obračunava po većem koeficijentu.

“Tu platu obračunavamo prema sistematizaciji koja predviđa 62 sudija. Nekada imamo taj broj, a nekada manje, a revizor je imao u vidu samo faktičko stanje u trenutku revizije. Dakle, razlika je u tumačenju zakona, odnosno da li treba mijenjati platu od mjeseca do mjeseca u zavisnosti od broja sudija ili se rukovoditi sistematizacijom koja postoji”, kazao je Milekić.

Govoreći o primanju radnika bez konkursa, on je rekao da su to radili u slučaju odlaska daktilografa i kurira na bolovanje.

“Kada se razboli daktilograf, proces rada mora da se nastavi. U takvoj situaciji, kada bi doslovce pratili procedure trebalo bi nam oko dva mjeseca da zaposlimo radnika, a proces u tom periodu da stane”, kazao je Milekić i dodao da je bilo još nekih propusta koji su u međuvremenu otklonjeni.

Revizori upozorili na stvaranje većih obaveza od raspoloživog novca

608.065 – veće obaveze od odobrenog iznosa budžetom

260.693 – obaveze prema dobavljačima

194.141 – obaveze prema braniocima po službenoj dužnosti

118.031 – obaveze za bruto regres sudija

35.200 – obaveze za bruto jubilarne nagrade

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sefovi-osnovnog-suda-u-banjaluci-povecali-sebi-plate-nezakonito/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])