Banjaluka: Proteklog vikenda slavili maturanti četiri škole (Foto)

Objavljeno: 18. 5. 2015 u 12:13h

“Ovo je kruna našeg školovanja, trenutak kada ulazimo u svijet odraslih, zbog čega smo radosni, ali s druge strane i pomalo tužni, jer se opraštamo od školskih drugara i profesora.”

Tako je proteklog vikenda pričalo na stotine vidno uzbuđenih i dobro raspoloženih maturanata, obučenih u raskošne haljine i elegantna odijela. Centar grada bio je pretijesan da primi ogroman broj slavljenika, rodbine i prijatelja, koji su uz trubače prodefilovali do mjesta slavlja.

U subotu uveče u Banskom dvoru slavili su maturanti banjalučke Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”, a u hotelu “Bosna” maturanti Ugostiteljske škole. U petak uveče maturu su proslavili đaci Ekonomske škole.

Blicevi su sijevali na sve strane, jer se trebalo slikati sa svima. Matursko veče je, kažu, događaj koji se pamti cijelog života. Iako su se svi pažljivo, poneki i mjesecima, pripremali za ovo veče, ipak im je najbitnije, kažu, da se druže i lijepo provedu.

Maturant Gimnazije Aleksandar Mihajlović kaže da je ponosan na svoje, sad već bivše, školske drugare, a ujedno i veoma tužan što se rastaje s njima.

“Gimnazija je odlična osnova za nadogradnju znanja, pa će većina mojih drugara otići na školovanje u inostranstvo, a ostali pretežno žele da ovdje upišu pravne i političke nauke ili ekonomiju”, priča Aleksandar.

Maturantu Muzičke škole Faruku Zjaji najviše će nedostajati drugovi iz škole i kaže da bi se rado ponovo vratio u bezbrižne školske dane.

“Sviram trubu i planiram da se dalje školujem i usavršavam u Sarajevu”, kaže Faruk.

U svijet odraslih zajedno sa ostalim maturantima ušao je i Marko Mazalica iz Ugostiteljske škole, koji kaže da se nije nešto posebno spremao, te da je za njega važno, prije svega, druženje.

“Bavim se fudbalom i mislim da je ovdje došao kraj mome školovanju. U posebnom sjećanju ostaće mi ekskurzija i naši nestašluci. Uvijek ću cijeniti i poštovati to što su nas profesori učili o životnoj školi, a ne samo o gradivu”, priča Marko.

Za njegovu školsku drugaricu Jovanu Ninković, koja planira da upiše pedagogiju, srednja škola predstavlja najljepši period u životu.

“Žao mi je zbog rastanka od drugara, ali mislim da ćemo se i dalje družiti”, naglasila je Jovana.

Pojedini roditelji imali su veću tremu od maturanata.

“Ne mogu vam opisati koliko sam srećna. Ispratila sam kćerku, a za dvije godine ću i sina. Samo sam se brinula o tome da ona bude zadovoljna”,  kazala je majka Milena Jović.

Ni Smilja Škobić, koja je došla da isprati svog mezimca na matursko veče, nije krila suze radosnice.

“Na njemu je sada da odluči da šta će dalje da upiše”, istakla je Škobićeva.

Slavlje na nivou

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović napominje da je ovo 113. generacija koja je završila školovanje u banjalučkoj Gimnaziji.

“S nama je slavila i Muzička škola “Vlado Milošević”. Bilo je veoma lijepo, veselo i primjereno. Imali smo i takmičenje u plesu”, rekao je Pejašinović, poručivši svojim bivšim đacima da što više vjeruju u sebe.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-proteklog-vikenda-slavili-maturanti-cetiri-skole-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])