Najezda mrava u Banjaluci

Objavljeno: 14. 5. 2015 u 09:58h

Veliki broj stanovnika žali se na najezdu mrava u njihovim domovima, te pribjegavaju raznim sredstvima kako bi ih otjerali, ali oni se opet vraćaju.

“Mravi su mi svuda po kući, ne samo u špajzu, gdje je hrana. Držim vrata i prozore zatvorene, kako ne bi mravi ulazili spolja. Imam dvoje djece, pa mrave ne mogu sanirati hemijskim sredstvima, te koristim neka prirodna, ali ne pomažu puno”, kaže Ljubica I., mještanka Paprikovca.

Saša T., mještanin Starčevice, kaže da je u kući imao žute mrave, a da je protiv njih jedino pomoglo neko sredstvo koje je kupio u poljoprivrednoj apoteci, a koje je protiv stršljenova, jer ona za mrave nisu puno pomagala.

Vladimir Šušnjar, direktor “Eko-bela”, potvrdio je da ova firma ima povećan broj poziva građana koji se žale na invaziju mrava.

“Imamo mnogo prijava u vezi s mravima, naročito u zgradama, a najviše u naselju Borik, gdje se radi o žutim faraonskim mravima. Broj mrava je najvjerovatnije povećan zbog klime, to jest godine koja je bila poprilično kišna”, rekao je Šušnjar.

On dodaje da ovakva situacija neće dugo trajati te da će se brojnost mrava smanjiti sama od sebe.

“Naše ekipe kada imaju pozive izlaze na lice mjesta. Što se tiče nekog sistematskog prskanja po nalogu grada mi radimo komarce i krpelje, ali mrave nikad”, ističe Šušnjar.

Vladimir Dobraš, šef poslovne jedinice poljoprivredne apoteke “Agrolux”, navodi kako ima više načina kako se riješiti mrava.

“Sada relativno novija stvar je klopka za mrave, koja se sastoji od jedne cjevi, gdje insekti ulaze, uzimaju mamac, nose ga u gnijezdo i tako truju ostatak populacije”, navodi Dobraš.

Iz Poljoprivrednog fakulteta kažu da je ovakva najezda mrava normalna.

“Po dolasku proljeća budi se sav život pa tako i populacija mrava, stvaraju se nova legla, kralj i kraljica obogaćuju koloniju novim brojem radnika, samim tim im je potrebno više hrane i to je razlog zbog kojeg ulaze u domove”, rekli su s fakulteta.

Prirodna sredstva:

  • Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava.
  • Pospite kukuruzno brašno po mjestima gdje ima mrava, oni će odnijeti kukuruz u gnijezda, ješće ga, ali pošto ne mogu ga provare, to će ih eliminisati.

Biljke koje odbijaju mrave:

  • Kamilica
  • Zova
  • Kadulja
  • Lavanda
  • Nana

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najezda-mrava-u-banjaluci/||claudebot