Banjaluka: Uz humaniste do mature za pamćenje

Objavljeno: 13. 5. 2015 u 11:37h

Matursko veče ove godine proslaviće 18 štićenika Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, a iz ove ustanove apeluju na dobre ljude da im pomognu kako bi im priuštili svečane toalete i odijela da se ni po čemu ne bi razlikovali od svojih vršnjaka.

Direktor doma Vladimir Kajkut kazao je da 14 maturanata završava osnovnu, a četvoro srednju školu.

“Ove godine imamo mnogo maturanata, mogao bih reći najviše do sada, zbog čega nam je potrebna i pomoć. San svakog učenika koji završava školovanje je da za matursko veče izgleda svečano. Za tu priliku u normalnim okolnostima roditelji ne žale novac, ali je situacija kod naših štićenika drugačija. Oni nemaju tu privilegiju i zato apelujemo na sve da nam pomognu da im priuštimo zadovoljstvo i sreću kao i drugoj djeci”, rekao je Kajkut.

Maturanti moraju da uplate novac i za samu proslavu.

“Uplata se kreće oko 50 maraka po osobi. Ako ne nađemo donatore, izdvojićemo taj novac iz tekućih sredstava doma”, kazao je Kajkut.

Dom za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” posljednjih godina za proslavu mature štićenika veliku pomoć je imao od banjalučkog humanitarca Anane Ćetković. Ona je prije šest godina osnovala “Fejsbuk” grupu “Humanitarna stranica N&M” sa ciljem da pomogne mališanima kojima je to najpotrebnije.

“U pripremanju za maturu pomažem štićenicima Doma “Rada Vranješević” i mališanima iz Udruženja “Nova generacija”, kojih ove godine ima šestoro. Svi ljudi dobre volje, koji žele da pomognu, mogu mi se javiti na “Fejsbuk” stranici. Potrebni su svečana odjeća, obuća, nakit ili novac”, objasnila je Ćetkovićeva.

Prema njenim riječima, do sada su nailazili na odličan odziv dobrih ljudi.

“Prije tri godine uz pomoć drugarice za kraći period bez problema smo obukli 15 mališana za maturu. Drugarica je animirala sve vlasnike u jednom banjalučkom tržnom centru, koji su donirali cipele, odijela, haljine, nakit… Istim povodom prije nekoliko dana organizovala sam humanitarno veče u čemu su mi pomogli studenti i uprava jedne obrazovne ustanove. Sakupili smo dovoljno novca da obezbijedimo svečanu odjeću za dvije sestre koje završavaju osnovnu školu”, kaže Ćetkovićeva.

Vlasnici mnogih butika i kozmetičkih salona ističu da će sa zadovoljstvom pomoći štićenicima Doma “Rada Vranješević” u pripremama za veče koje se vječno pamti.

“Rado ću se odazvati i darovati haljinu i odijelo za po jednog maturanta osnovca i srednjoškolca”, rekla je vlasnica jednog butika koja je insistirala na anonimnosti.

Ekskurzije

Štićenicima je, osim za proslavu mature, potrebna i novčana pomoć za odlazak na ekskurziju.

“Apelujem na sugrađane koji su u mogućnosti da nam pomognu da nekoliko štićenika pošaljemo i na ekskurziju. Uplata za ekskurziju za osnovce je 390, a za srednjoškolce oko 600 maraka”, rekao je Vladimir Kajkut.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-uz-humaniste-do-mature-za-pamcenje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])