Protestovali taksisti u Banjaluci

Objavljeno: 12. 5. 2015 u 19:52h

Samostalni taksi prevoznici sa 230 vozila jutros su obustavili rad i krenuli u protestnu vožnju, te nešto kasnije blokirali dolazni peron Nove autobuske stanice, jer oni više ne mogu da budu na taksi stajalištima perona.

Iz “Neobasa”, koji upravlja Novom autobuskom stanicom, odgovaraju da nema ništa sporno sa konkursom u vezi sa zakupom parkinga na peronima i da su izabrali “Patrol taksi” sa najboljom ponudom.

Dok je u jutarnjim časovima trajala blokada perona, autobusi nisu mogli saobraćati. Protest je prošao bez incideneta, a taksisti su zatržili sastanak sa gradonačelnikom. Ukoliko ga uskoro ne bude, opet su najavili protest.

Darko Vučić, predsjednik Udruženja “Euro taksi”, tvrdi da je preduzeće “Neobas” nelegalno sprovelo konkurs za izdavanje taksi parkinga, nakon kojeg je preduzeće “Patrol taksi” preuzelo sva mjesta koja su koristili samostalni preduzetnici. On je skrenuo pažnju i na kršenje člana 16 Odluke o taksi prevozu grada, prema kojem je omjer vozila samostalnih prevoznika i preduzeća 10 prema jedan.

“Ako nas u gradu ima 265, to znači da bi ‘Patrol taksi’ trebalo da ima 26-27 vozila, a nikako 34, i to s tendencijom rasta”, rekao je Vučić.

Dragan Purišić, predsjednik “Banjalučkog taksija”, rekao je da se u voznom parku samostalnih prevoznika nalaze auta visoke klase i da su njihove vožnje jeftinije, te dodao “kako je to možda razlog svega”.

Adnan Husić, taksista koji je od 2002. zakupljivao prostor na stanici, tvrdi da je “Neobas” na konkursu napravio bodovnu listu kojom je favorizovao preduzeće “Patrol taksi”, iako je određen broj zakupaca mogao da prođe.

“Nama ‘Neobas’ nije dozvoljavao plaćanje putem banke, već smo sve morali obavljati na internoj kasi preduzeća putem nota računa”, tvrdi Hasić.

Iz “Neobasa”, u čijem je vlasništvu Nova autobuska stanica,  odgovaraju da su se na raskidanje ugovora sa nekoliko taksista, ranijih zakupaca, odlučili iz više razloga, ali da je kap koja je prelila čašu bila konstantne žalbe putnika.

“Najčešće su tu radilo o dosta većem naplaćenom iznosu od realnog, prisustvu alkohola, neljubaznosti i slično, a nakon toga prva rekacija putnika je bila da su to taksisti autobuske stanice, to jest naši radnici”, kazao je Nemanja Buha, direktor “Neobasa”.

Buha je istakao da je u dogovoru sa Gradskom upravom raspisan konkurs.

“Najpovoljniju ponudu smo dobili od ‘Patrol taksija’, koji je zakupio svih 15 mjesta. Tako da sada, ako imamo neki problem  s taksistima, obratimo se firmi koja stoji iza njih i onda to oni rješavaju. Takođe, sa stanovišta bezjednosti ‘Patrol’ je bio ispred svih, njihov vozni park je bio mlađi od pet do deset godina od ostalih ponuđača”, rekao je Buha.

Odgovarajući na prozivke, dodao je još da je svaki od zakupaca na kraju mjeseca dobijao urednu fakturu s fiskalnim računom.

Boris Tomić, direktor kompanije “Patrol taksi”, rekao je da oni sve svoje obaveze izvršavaju redovno, a da taksisti koji su protestovali samo skreću pažnju s pravih problema.

“Problem je ovdje što preko 200 taksista zadnjih 10-15 godina ne plaća poreze, doprinose, takse, naknade te kao takvi ne privređuju društvu. Poreska uprava im je izrekla mjere zabrane otuđenja vozila, tako da ni ona nisu u njihovom vlasništvu do izmiranja svih obaveza ili prije procesa prinudne naplate”, kazao je Tomić.

Dodao je da “Patrol taksi” nije dobio saglasnost najmodavca za davanje parking mjesta u podzakup te oni ostaju jedini pružalac usluga sa dolaznih perona.

Privatna parcela

Iz Gradske uprave kažu da oni nemaju veze sa dodjelom taksi stajališta preduzeću “Patrol taksi” od strane “Neobasa” na Novoj autobuskoj stanici jer se radi o privatnoj parceli.

“Takođe, Gradska uprava nije donijela novi niti izmijenila postojeći  akt kojim je uređena oblast taksi prevoza”, stoji u saopštenju.

Iz Kabineta gradonačelnika je potvrđeno da će, ukoliko on stigne, biti organizovan sastanak sa legitimnim predstavnicima taksi prevoznika.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/protestovali-taksisti-u-banjaluci/||claudebot