Misteriozni krugovi na pašnjaku u okolini Banjaluke zbunili mještane

Objavljeno: 10. 5. 2015 u 13:19h

Neobični krugovi koji su se preko noći ukazali na velikom pašnjaku podno planine Manjača kod Banjaluke potpuno su zbunili mještane koji danima raspredaju o tome da li se radi o prirodnoj pojavi, ljudskom dijelu, tzv. vilinskom kolu ili čak posjeti vanzemaljaca.

Naime, na fotografijama koje su uslikali pre dvadesetak dana pa ih nedavno dostavili Pressu, nalaze se krugovi na travi prečnika, kako tvrde, od pet do 14 metara.

“Ovo je snimio moj sin vraćajući se iz Mrkonjić Grada. Pogledajte, trava je stotinu puta zelenija i jača na svakom od krugova, dok je unutra i unaokolo gotovo suva, pa može biti da su nas posetili oni “mali zeleni” u svojim letećim tanjirima” ističe zabrinuti stanovnik Stričića, kod Banjaluke.

Ovaj Krajišnik, koji nije želio da mu pominjemo ime, pretpostavlja da je Manjača interesantna vanzemaljskim civilizacijama prije svega jer je pusta.

Specijalne letjelice

“Ovo je jako slabo naseljeno područje, a možda ih je privukao i poznati pješadijsko-tenkovski poligon koji je prije rata izgradila Jugoslovenska narodna armija” navodi ovaj Banjalučanin.

I dok drugi odbacuju njegovu teoriju, uvjereni da su sve napravili čobani, tj. da su krugovi nastali od kolja kojima se ograđuju privremeni torovi za ovce i drugu stoku, treći ipak ne isključuju scenario slijetanja određenih letjelica, jer je na livadi nekoliko savršenih krugova.

 “Otkud znamo, možda neke države već imaju specijalne letjelice, pa hoće da mislimo da su nas posjetili vanzemaljci… A što se tiče tih krugova, naše bake i deke su pričali da su njihovi tvorci prelepe poljske vile, natprirodna bića koja noću na tim pustim mjestima gole igraju kolo. Ta kola zovu i vrzinim, a ako neko tuda naiđe ne treba da ih prelazi, jer ako se uhvati u kolo iz njega više neće moći da izađe” prenose naši sagovornici.

Kako god, priči o posjeti neidentifikovanih letećih objekata iz svemira (NLO) dosta je bliži Josip Milošević, stručnjak za vazduhoplovne nesreće, magistar aeronautike i sudski vještak iz Zagreba koji je istraživao bliske susrete vojnih i vanzemljaskih letjelica u bivšoj SFRJ. On ističe da je ovakve krugove viđao na mnogim pustopoljinama gdje nikad nisu pasle ovce ili druga stoka, niti su tu rasle gljive

 “Mislim da bi na takva mjesta trebalo poslati tim sastavljen od biologa, geologa, radiologa i elektrotehničara. Potrebno je uzeti uzorke zemljišta, rastinja, a možda i sa GPR radarom skenirati sastav zemlje ispod površine. To je rađeno na “bosanskim piramidama” kod Visokog, a isto tako krugove bi trebalo precizno izmjeriti i vidjeti šta kažu brojevi. Inače, u uzorku rastinja može se ocijeniti ima li genetskih mutacija biljaka ili drugih anomalija” – objašnjava Milošević i napominje da se radijacija veoma dugo zadržava na površini.

“Ako ima zračenja, ono se lako može detektovati. Takođe, ja sam za to da se svakako napravi katalog ovakvih mjesta u regionu, a mjerenja kao svugde u svijetu treba da pokrenu neki amaterski ili profesionalni klubovi, udruženja i društva koja imaju nekakvo interesovanje, jer ako se javi država ona će po pravilu saopštiti da je sve to bez veze” kaže Milošević.

Prirodna pojava

S druge strane, srpski ufolog Bernard Ljubas komentarišući i prošlogodišnji slučaj gotovo identičnih krugova koje je na napuštenoj njivi u mjestu Suvo polje između Glamoča i Drvara primijetio Mladen Škrbić (šest krugova prečnika od dva i po do 10 metara), kaže da sve ne treba mistifikovati i da je u pitanju prilično česta prirodna pojava izazvana rastom određenih vrsta gljiva čiji micelij raste od centra ka periferiji.

” Takav krug se svake godine širi, a po njegovom obodu rastu gljive koje odumiranjem i raspadanjem stvaraju plodan supstrat koji hrani travu. Ona zbog toga postaje bujna i zelena i jasno se razlikuje od okolne trave. Ponekad, kao ovdje, može da bude više krugova neposredno udaljenih jedan od drugoga, pa po mom mišljenju, ovo mjesto nisu posjetili vanzemaljci i za nekoliko nedjelja prolaznici će moći tu da uberu veoma ukusne livadske šampinjone ili đurđevače ” tvrdi Ljubas.

Slučajevi Široki Brijeg, Čelinac, Tomislavgrad…

Među najpoznatijim slučajevima mističnih krugova u BiH su bili oni iz Izbična kod Širokog Brijega i Miloševa kod Čelinca, ali javnost u BiH šokirao je događaj koji se desio prije pet godina u Tomislavgradu. Tamo su registrovana dva savršena kruga prečnika 13 i po i 14 metara, koja su za razliku od slučaja Manjača imali travu slabog rasta na obodima i bili su smješteni jedan u drugi.

“Sve sam izmjerio, našao središte i ustanovio da su idealno okrugli. Na tragovima krugova trava je tek počela da niče” rekao je tada Marijan Baković iz Mokronoga, kraj Tomislavgrada, i posvjedočio da je slične pojave ranije viđao samo na televiziji što je dugo podgrejavalo sumnju da su u Tomislavgrad aterirali gosti s druge planete.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/misteriozni-krugovi-na-pasnjaku-u-okolini-banjaluke-zbunili-mjestane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])