Banjalučani “Biciklijadom sa zvijezdama” obilježili 9. maj: BiH je dio Evropske unije

Objavljeno: 10. 5. 2015 u 09:48h

Manifestaciju je otvorio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

U okviru obilježavanja Dana Evrope u BiH danas je u Banjaluci održana revijalna vožnja biciklima pod nazivom “Biciklijada sa zvijezdama”.

Manifestaciju je otvorio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

U vožnji koju au organizovali EU Info centar i Biciklistički klub BSK iz Banjaluke, uz podršku Gradske uprave, učestvovalo je više stotina građana svih generacija, te javne ličnosti.

“Biciklijadi sa zvijezdama” prisustvovali su ambasadori Njemačke, Holandije i Švedske u BiH. Prilikom otvaranja manifestacije Wigemark se našalio da ambasadori ove godine ne učestvuju u vožnji, ali da će ih nagovoriti da sljedećih godina to učine.

“Veliko mi zadovoljstvo da sam danas u Banjaluci povodom Dana Evrope. Ovo je izuzetno važan dan za nas, smatramo da su Banjaluka, odnosno BiH, dio Evropske unije i ako formalno niste zemlja članica, nadamo se da ćete u budućnosti postati”, kazao je Wigemark u obraćanju medijima.

Naglasio je da se danas slave dva važna datuma – 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 65 godina od usvajanja Šumanove deklaracije koja je početak onoga što je danas poznato kao EU.

“Od tada do danas smo napredovali, sada imamo 28 članica. Biciklističke trke organizovane su i u Bihaću i Mostaru. Evropska unija se bavi pitanjima okoliša, čistog zraka, ne zagađivanja i mislim da je veoma važno da ostanemo zdravi”, dodao je Wigemark.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da je biciklijada organizovana prvenstveno za građane Banjaluke.

“Ovo je poruka da ćemo jačati ekologiju i uključivati sve više ljudi kako bi Banjaluka postala ekološka oaza”, kazao je Gavranović.

Wigemark je danas rekao i da u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji niko ne može izgubiti, i svi su na dobitku.

On je kazao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH treba da stupi na snagu 1. juna nakon sedam godina suspenzije.

“Mislim da smo sada spremni da krenemo dalje. U okviru ovoga što je nova inicijativa Evropske unije u odnosima sa BiH, očekujemo od vlasti ove zemlje da provedu brojne teške socio-ekonomske reforme. Entiteti, uključujući Republiku Srpsku u cijelom tom procesu igraće veoma važnu ulogu”, rekao je Wigemark.

On je iskoristio priliku da sve ohrabri da podrže proces prilagođavanja pravilima i propisima EU.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-biciklijadom-sa-zvijezdama-obiljezili-9-maj-bih-je-dio-evropske-unije/||claudebot