Banjalučani obilježili 70 godina od pobjede nad fašizmom

Objavljeno: 9. 5. 2015 u 16:40h

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić održao je govor o slavnim danima borbe protiv fašizma u kojima su “pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta uz velike žrtve dali značajan doprinos slomu sila fašizma koje su bile najveće zlo svijeta”

U Banjaluci je danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma uz prigodan kulturno-umjetnički program, javlja Anadolu Agency (AA).

Na spomeniku poginulim borcima NOR-a vijence su položili predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade RS na čelu sa premijerom Željkom Cvijanović, izaslanstvo predsjednika RS, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i delegacije SUBNOR-a, Boračke organizacije RS i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Vijence su položili ambasador Rusije Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Ljevak, te delegacija banjalučke kancelarije Misije OEBS-a.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić održao je govor o slavnim danima borbe protiv fašizma u kojima su “pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta uz velike žrtve dali značajan doprinos slomu sila fašizma koje su bile najveće zlo svijeta”.

Na svečanosti obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom Petar Ivancov uručio je Gajiću spomen-medalju Ruske Federacije, a spomen-priznanja i spomen-poklone za desetoricu veterana NOR-a.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je da su Srbi dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma, boreći se na strani naroda koji nisu pristajali na ropstvo i fašističku ideologiju, te naveo da je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od milion Srba.

“Sa najvećom zahvalnošću, poštovanjem i dostojanstvom danas odajemo poštu svim stradalim koji su svojim životom doprinijeli slamanju njemačkih, kvinsliških i ustaških snaga u Drugom svjetskom ratu”, naglasio je Čubrilović.

On je naveo da su se u Drugom svjetskom ratu protiv fašističkih sila borili drugi južnoslovenski narodi, borci Narodnooslobodilačke vojske, pripadnici određenih jedinica Kraljevine Jugoslavije i drugi antifašisti.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-obiljezili-70-godina-od-pobjede-nad-fasizmom/||claudebot