Procvjetao najveći i najsmrdljiviji cvijet u Banjaluci (Video)

Objavljeno: 8. 5. 2015 u 09:59h

Najveći, a ujedno i najsmrdljiviji cvijet, procvjetao je i u Banjaluci. Od sadnje do prvog cvjetanja, u prosjeku prođe 20 godina, iako je kažu, to prava rijetkost.

Ono što čini ovaj nesvakidašnji događaj, još nevjerovatnijim, jeste da nije procvjetao samo jedan, nego dva primjerka ove vrste.

U rasadniku porodice Slavnić, u Zalužanima, desilo se čudo. Procvjetala su dva primjerka, cvijeta, Titan arum, poznatijeg i kao ‘cvijet leš’, zbog mirisa koji ispušta. Cvijet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Nakon cvjetanja, traje samo dva do tri dana, a za to vrijeme, miriše, tačnije smrdi na trulo meso.

“Vrlo je rijetko da ta biljka cvjeta, ona kad cvjeta, prate je mnogi mediji, mnogo posjetilaca bude. Posljednje cvjetanje u Bazelu, Arboretumu u Švicarskoj, posjetilo je oko 25 000 ljudi”, rekao je Boro Slavnić.

Boro tvrdi, da je ovo jedinstven događaj u istoriji i da se do sada nikada nije desilo da oba cvijeta procvjetaju, u isto vrijeme, na istom mjestu. Kaže da nema puno posjetilaca, jer to, na našim prostorima izgleda i nije atrakcija.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/procvjetao-najveci-i-najsmrdljiviji-cvijet-u-banjaluci-video/||claudebot