Banjaluka: Oprez – nove promjene vremena (Video)

Objavljeno: 7. 5. 2015 u 11:01h

Za područje Banjaluke upaljen je žuti meteoalarm. To znači da nas nakon tropskih vrućina očekuju nove promjene vremena. Nema mjesta panici, ali opreza nikad dovoljno, tvrde meteorolozi.

Na svu sreću zaobići će nas olujno vrijeme koje je zahvatilo pojedine dijelove Evrope.

“Prvi nivo je žuti potencijalno opasno vrijeme, visoka temperatura iznad 32 C , to je prvi nivo upozorenja i noćas će biti grmljavina, pljuskovi i pojava grada”, objasnila je Milica Đorđević, meteorolog.

Malaksalost, pad energije, loša koncentracija, glavobolja, nizak pritisak …tako reaguju mnogi kada temperature osciliraju i skaču sa jedva 15 na preko 30 stepeni i obrnuto.

Najugroženiji su svakako hronični pacijenti i mala djeca do 7 godine života jer lakše gube, a teže nadoknađuju izgubljenu tečnost iz organizma. Ukoliko simptomi potraju ,neophodno je da potražite medicinsku pomoć, upozoravaju ljekari.

“Jednostavno ako bi se to stanje nastavilo, došlo bi i do jakih grčeva da se jave doktoru jer je možda u pitanju toplotni udar , treba povesti računa o mirovanju i nadoknadi izgubljene tečnosti”, rekla je Milijana Stanković, ljekar porodične medicine.

Iz čizama u sandale, iz kaputa u majice, dišemo na škrge, jer nema ni daška vjetra, kao ribe na suvom… tako se žale Banjalučani. Još se nisu privikli na avgustovske temperature usred maja. Na gradskoj plaži uveliko kupanje, iako sezona brčkanja nije ni na vidiku.

Temperatura će tokom noći pasti za najmanje 10 stepeni, što traži novo prilagođavanje organizma. Preporuka je da se ne forsirate i da po potrebi smanjite fizičku aktivnost, podsjećaju stručnjaci.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-oprez-nove-promjene-vremena-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])