Banjaluka: Mještanima trava do pojasa

Objavljeno: 7. 5. 2015 u 09:41h

Zelene površine u brojnim naseljima nisu pokošene, dok trava ponegdje dostiže i visinu do pojasa.

Građani su nezadovoljni radom službi koje su zadužene za košenje i održavanje zelenih površina, te smatraju da je kompletna teritorija grada do sada trebalo da bude pokošena.

Brojna dječja igrališta zarasla su u travu pa roditelji djece strahuju od gmizavaca i ujeda krpelja, s obzirom na visoke temperature za ovo doba godine. Andrea Simanić iz naselja Petrićevac požalila se da često izlazi u šetnju sa bratom i sestrom i da ju je strah da pusti djecu da se igraju zbog visoke trave.

“Godinama imamo problema sa nepokošenom travom, jer naše naselje uvijek dolazi posljednje na red za košenje. Apelujemo danima na nadležne, ali niko ne reaguje”, ističe Simanićeva.

Djeca iz naselja Sunce u Ulici Majke Jevrosime juče su, igrajući se, pronašla sljepića, od kojeg su u prvi mah pomislila da je zmija.

Slobodanka Kovačević, mještanka Ulice Majke Jevrosime, kaže da je trava između zgrada do pasa, a da tu postoji i igralište gdje djeca provode svoje vrijeme.  Mještani naselja Obilićevo, Petrićevac, Srpske toplice i Lazarevo takođe se žale na visoku travu.

Iz kompanije  “Tamaris”, koja je zadužena za ovaj dio uređenja javnih površina, izjavili su da od njih ne zavisi kada će koja dionica biti pokošena.

“Nemamo plan košenja kojim bi bilo određeno kada će se sređivati određeni dijelovi grada, već radimo po nalogu koji dobijemo od gradskih vlasti. Dakle, oni su ti koji odlučuju kada će se krenuti u uređenje pojedinih naselja”, izjavila je Slađana Bumbić-Damjanović,  portparol “Tamarisa”, te dodaje da su njihovi radnici juče priveli kraju kosidbu u naselju Starčevica, te Centar I i II.

Kako je istakla, do sada su pokošeni prostor pored saobraćajnica u užem centru grada, parkovi, Nova varoš, a u planu je da radnici pređu u naselje Borik, zatim ponovo u parkove. Prema njenim riječima, do kraja maja bi trebalo da budu pokošena sva naselja.

Za vrijeme prvomajskih praznika trava nije pokošena uz obalu Vrbasa, dok je dijelom uređena površina na plaži kod Zelenog mosta, izvora Vrućice i izletišta Šibovi i Šehitluci.

Oprez zbog krpelja

Proljeće je period kada su krpelji najaktivniji. Najviše ih ima na livadama i travnatim terenima. Ukoliko primijetite ubod krpelja na tijelu, ljekari savjetuju građanima da se jave svom porodičnom ljekaru kako bi krpelja pravilno odstranio u cjelini.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-mjestanima-trava-do-pojasa/||claudebot