Obilježavanje svjetskog dana astme

Objavljeno: 6. 5. 2015 u 16:50h

Povodom Svjetskog dana borbe protiv astme, Udruženje pulmologa Republike Srpske i Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka u saradnji sa farmaceutskom kućom Providens, organizovali su javnu spirometriju (mjerenje plućne funkcije), 5. maja 2015. godine u periodu od 09:00 do 13:00 časova, u Muzičkom paviljonu u parku „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Svim zainteresovanim građanima ljekari, specijalisti pulmologije i medicinsko osoblje Klinike za plućne bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka su izmjerili plućnu funkciju, te pružili odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv astme je „Provjerite koliko su dobro kontrolisani Vaša astma i HOPB!“.

Ovakvim kampanjama fokusiramo se na značaj čistog vazduha, vazduha koji u sebi ne sadrži zagađenja, duvanski dim, opasne gasove i druge toksine koji mogu uticati na disajni puteve. Kvalitet vazduha utiče na 100% stanovništva i veoma je važan za osobe koje već imaju oboljenja pluća i disajnih puteva. Širom svijeta bolesti pluća su među vodećim uzrocima smrti. Većina bolesti pluća se može spriječiti ili bolje kontrolisati u ranoj fazi tj. ako se otkriju na vrijeme. Jedan od najvažnijih testova plućne funkcije je spirometrija.

Bronhijalna astma je hronično oboljenje koje se sve češće javlja kod pacijenata i nasljednog je karaktera.

„Svi koji u porodici imaju nekog ko pati od ove bolesti, treba da kontrolišu sve siptome koji se pojave“, rekao je dr Boro Kuzmić. Prema njegovim riječima, astma može biti i sezonskog karaktera, te da se javi u sezoni povećane koncentracije polena, buđi i drugih alergena. „Uzrok pojave astme može biti dim, boravak u zagušljivim i vlažnim prostorijama“, rekao je Kuzmić.

On je naglasio da su danas dijagnostičke metode za otkrivanje astme mnogo ažurnije, pa je to jedan od glavnih razloga što je povećan broj zabilježenih pojava ove bolesti.

„Više se posvećuje pažnja tom pitanju, pa je i ova akcija danas jedna od aktivnosti kojom želimo sugrađanima da ukažemo na postojeći problem“, rekao je Kuzmić.

Spirometrija je jedan od načina da se otkrije poremećaj plućne funkcije, a samim tim i poremećaj disanja. Daljom analizom tih problema dolazimo do toga da li je u pitanju astma, bronhitis ili neka druga bolest. Prilikom ove akcije pregledano je oko 100 građana.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obiljezavanje-svjetskog-dana-astme/||claudebot