Banjaluka: Kombijem prevoze putnike kao sardine

Objavljeno: 6. 5. 2015 u 19:19h

Zbog sve manjeg broja putnika prevoznici su na nekoliko gradskih i prigradskih linija umjesto velikih, ubacili mini-autobuse i kombije, za koje građani, a posebno starija populacija, tvrde da su neuslovni za prevoz.

Prevoznici ističu da su bili primorani da umjesto velikih uključe mini-autobuse ili kombije kako ne bi izbacili polaske na linijama koje baš, kako kažu, nisu rentabilne. Kao glavni pokazatelj smanjenja broja putnika navode pazar koji je iz godine u godinu manji iako cijena gradskog prevoza nije mijenjana.

Predsjednik Udruženja vozača gradskog i prigradskog prevoza i vozač gradskog autobusa Draško Talijan rekao je da su tvrdnje prevoznika o manjku putnika kao razlogu uvođenja mini-autobusa netačne.

“Svi prevoznici, osim “Autoprevoza”, umjesto velikih autobusa, uveli su kombije, koji najviše liče na konzerve. Nema gradskog autobusa koji danas nije prepun putnika, posebno linija Poslovna škola 13b, koja ne može primiti sve đake, a oni se žale da nema putnika i uvode kombije” rekao je Talijan.

Dodao je da ti prevoznici sve rade na svoju ruku, a kombije ubacuju najčešće vikendima, jer tada inspekcija ne radi i ne može im niko ništa.

“Putnici koji plate kartu od 1,60 KM za prevoz u autobusima, na kraju budu poredani kao sardine u konzervi. To nema nigdje u svijetu. Između ostalog, na tenderu su svi prošli sa autobusima, a ne sa kombijima” istakao je Talijan.

Penzioner Ostoja Keleman, koji svakodnevno putuje na liniji osam, kaže da je kombi koji saobraća na ovoj relaciji neuslovan.

“Ovaj “novi” kombi na liniji osam najviše mi liči na onaj šumarski što prevozi radnike. Kao prvo, ne mogu normalno ući, jer je previsok, kao drugo, prepun je putnika” rekao je Keleman.

Direktor preduzeća “Bočac turs” Slobodanka Marčeta ističe da su mini-autobuse ubacili na samo nekoliko linija, između ostalog, i za naselje Česma.

“Zbog smanjenog broja putnika mini-autobuse smo ubacili od devet do 11 časova, kada ima najmanje putnika. U slučaju da bude povećan broj putnika, mi ćemo vratiti velike autobuse” rekla je Marčeta i dodala da mini-autobusi sa kojima raspolažu ispunjavaju sve uslove za prevoz putnika.

Kako bi uštedio, mini-autobuse ubacio je i prevoznik “Žak turs” na liniji broj osam Autobuska stanica – Podgora, i to isključivo nedjeljom i praznicima, kada ima najmanje putnika.

“Radi se o mini-autobusu koji smo uvezli iz Njemačke i koji raspolaže dovoljnim brojem mjesta za sve putnike koji putuju nedjeljom, a usput ispunjava i ostale potrebne uslove” rekli su u ovoj agenciji.

U Gradskoj upravi ističu da je zakonom dozvoljeno da prevoznici obavljaju prevoz u mini-autobusima koji imaju više od osam sjedišta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kombijem-prevoze-putnike-kao-sardine/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])