Javno mjerenje plućne funkcije u Banjaluci

Objavljeno: 5. 5. 2015 u 16:24h

Udruženje pulmologa Republike Srpske danas u Muzičkom paviljonu u Parku “Petar Kočić” u Banjaluci provodi javnu spirometriju, odnosno mjerenje plućne funkcije, s obzirom na to da je spirometrija jedan od načina da se otkrije poremećaj plućne funkcije, a samim tim i poremećaj disanja.

Svim zainteresovanim građanima specijalisti pulmologije i medicinsko osoblje za plućne bolesti Kliničkog centra Univerzitetske bolnice Banjaluka danas do 13.00 časova mjeriće plućnu funkciju, te pružiti savjete u skladu sa nalazom.

Specijalista pulmologije Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka Boro Kuzmić, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv astme, pozvao je sve građane da se na vrijeme jave ukoliko primijete simptome ove bolesti.

Kuzmić je naveo da je bronhijalna astma hronično oboljenje koje se sve češće javlja kod pacijenata, i nasljedno je.

“Svi koji u porodici imaju nekog ko pati od ove bolesti treba da kontrolišu sve simptome koji se pojave”, poručio je Kuzmić.

On je rekao da astma može biti i sezonskog karaktera, da se javi u sezoni povećane koncentracije polena, buđi i drugih alergena, a uzrok pojave astme može biti i dim, te boravak u zagušljivim i vlažnim prostorijama.

“Danas su dijagnostičke metode za otkrivanje astme mnogo ažurnije, pa je to jedan od glavnih razloga što je povećan broj zabilježenih pojava ove bolesti. Više se posvećuje pažnja tom pitanju, pa je i ova akcija danas jedna od tih aktivnosti”, naglasio je Kuzmić.

On je rekao da je spirometrija jedan od načina da se otkrije poremećaj plućne funkcije, a samim tim i poremećaj disanja, a daljom analizom utvrđuje se da li je riječ o astmi, bronhitisu ili nekoj drugoj bolesti.

Prema njegovim riječima, mlađi bolesnici javljaju se na vrijeme, čim osjete tegobe, dok se kod starijih pacijenata dešava da, zbog smanjene percepcije gušenja i osjećaja da je to problem koji dolazi sa godinama, dođu kada su u stadijumu već razvijenog emfizema pluća.

Glavna sestra Klinike za plućne bolesti Branislava Jeremić rekla je da je u prvih sat vrmena akcije mjerenja spirometrije pregledano više od 30 pacijenata.

“Zadovoljni smo odzivom građana, jer to pokazuje da žele da znaju više o svojoj bolesti, te da prime savjete i brinu o zdravlju”, istakla je Jeremićeva i dodala da se ovakve akcije održavaju svake godine.

Ove godine Svjetski dan borbe protiv astme biće obilježen porukom “Provjerite koliko su dobro kontrolisani Vaša astma i HOPB”. Ovim kampanjama fokus se stavlja na značaj čistog vazduha koji u sebi ne sadrži zagađenja, duvanski dim, opasne gasove i druge toksine koji mogu uticati na disajne puteve.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/javno-mjerenje-plucne-funkcije-u-banjaluci/||claudebot