Banjaluka: Stabla nagriza zub vremena i nemar

Objavljeno: 5. 5. 2015 u 17:01h

Gradski drvoredi su u lošem stanju! Pokazalo se da je vrsta javora “acer negundo”, koja je veoma zastupljena u gradskim drvoredima, najlošiji izbor za sadnju, jer je najneotpornije za vremenske uslove.

Profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Zoran Stanivuković kaže da su gljive truležnice najgora boljka drveća, a posebno javora.

“One ga razaraju i vrlo često dolazi do lomova grana. Ako ih orežete izbiju mladice koje zimi snijeg lako odvaljuje i ta vrsta nema dug vijek trajanja”, kazao je Stanivuković.

On je dodao da su generalno gradski drvoredi u lošem stanju i da im se nije posvetilo dovoljno pažnje na vrijeme.

“Sada vidim da orezuju stabla na mnogim mjestima, ali nije urađena prevencija na vrijeme. To vam je kao da prvi put liječite starca od 80 godina”, rekao je Stanivuković.

Kako je istekao, najbolje vrijeme za orezivanje gradskih drvoreda je zimski period kada nema mnogo gljiva koje bi zarazile drveće.

Iz Gradske uprave su rekli da će kada budu sadili zamjenska stabla izbjegavati ovu vrstu javora.

“Kod ove vrste drveta je evidentiran veliki broj oštećenja. Ti javori su u veoma lošem stanju i imaju veliki broj suvih grana. U proteklom periodu orezana su stabla na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, gdje su trule grane ugrožavale bezbjednost građana”, kazali su u Gradskoj upravi.

Još su dodali da su krošnje na pomenutom drvoredu maksimalno orezane, jer su se morale ukloniti stare i suve grane.

“Grane na krošnjama će ponovo niknuti. Prosječna starost gradskog drvoreda u kojem dominira javor “acer negundo” iznosi između 40 i 50 godina. Pored javora u drvoredima su zastupljeni lipa i platan”, rekli su u Gradskoj upravi.

Starost drveća utiče i na njihovo stanje pa zato nije rijetka slika da dotrajalo drvo pri naletu manjeg vjetra pada, što se dešavalo prethodnih godina.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-stabla-nagriza-zub-vremena-i-nemar/||claudebot