Banjaluka: Alergije pune ambulante

Objavljeno: 29. 4. 2015 u 11:03h

U ambulantama porodične medicine ovih dana sve je više pacijenata koji se javljaju sa različitim alergijama i to najčešće sa reakcijom na polene biljaka.

Načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka doktor Kosana Stanetić rekla je da se doktorima porodične medicine svakodnevno javi na desetine pacijenata sa alergijama od čega su najčešće reakcije na polen drveća, trave ali i alergija na sunčeve zrake.

“U vrijeme proljeća u vazduhu se širi veliki broj alergena zbog čega većina građana ima zdravstvene probleme. Simptomi koji se najčešće javljaju kod osoba alergičnih na polen su kijanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, te umori i razdražljivost”, kazala je Stanetićeva.

Alergičnim osobama, kako bi se zaštitili od alergija, preporučuje se izbjegavanje kontakta sa alergenima, povećana higijena, često pranje posteljine, te tuširanje i pranje kose jer se polen tu najviše skuplja te prenosi tokom spavanja.

“Osobama koje znaju da su alergične preporučuje se i često provjetravanje prostorije u kojoj borave, a u slučaju akutne alergijske reakcije potrebno se odmah javiti ljekaru radi adekvatne terapije”, kazala je Stanetićeva.

Većina Banjalučana žali se da već danima osjeti pojavu polena u vazduhu.

“Čim krenu topliji dani i cvjetanje biljaka osjetim promjene na disajnim organima. Počinje curenje nosa, kijanje te peckanje i svrab u očima zbog čega moram uzimati lijekove protiv alergije”, kazala je Milica Zorić iz Borika.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja rekao je da mjerenje polena na području Banjaluke još nije počelo.

“Poljoprivredni institut RS ne može sam da obezbijedi novac zbog čega mjerenje koncentracije polena u vazduhu još nije počelo. Do sad je Gradska uprava finansijski pomagala da se taj projekat realizuje, međutim u posljednje dvije godine ta pomoć je izostala”, kazao je Trkulja.

On se nada da će gradske vlasti iznaći sredstva za podršku ovom projektu te da će mjerenje polena na području grada uskoro početi.

Ambrozija

Ambrozija je jedan od najjačih alergenih biljaka na koju većina građana ima reakciju u vidu kijavice, curenja nosa i crvenih očiju. Ova biljka cvjetava u junu dok se njen polen osjeti tek sredinom jula. Širenje ambrozije najčešće se sprečava košenjem ali njeno istrebljenje najbolje je čupanjem ove biljke iz korijena.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-alergije-pune-ambulante/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])