Banjaluka: Manje novca za seoske puteve

Objavljeno: 27. 4. 2015 u 16:04h

Od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta u gradskoj kasi ove godine na raspolaganju je 400.000 maraka, što je za 130.000 KM manje nego lani.

Prema zakonskoj regulativi, ovaj novac namijenjen je za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture na ruralnom području grada, te za razvoj zaštićenih područja.

Predsjednik Komisije za komunalne poslove pri Skupštini grada Milenko Jaćimović rekao je da je do umanjenja sredstava došlo zbog smanjenog obima poslovanja šumskih gazdinstava.

“Ova vrsta prihoda je promjenljiva i iznos naknade za korišćenje šume i šumskog zemljišta svake godine ne može da bude isti. Kada se sječa i izvoz šume smanje, smanje se i prihodi u gradskoj kasi od pomenutih naknada”, kazao je Jaćimović.

On je dodao da se novac najčešće utroši na sanaciju prioritetnih puteva u ruralnom dijelu grada koji su uništeni tokom godine ili na onim područjima gdje sanacija saobraćajnica nije rađena više godina.

Prema ovogodišnjem programu korišćenja ovih sredstava gradske vlasti planirale su da novac od pomenutih naknada ulože na uređenje vodotokova, za šta je planirano 170.000 maraka, te na održavanje i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva na ruralnom području, gdje će biti uloženo 200.000 KM.

“Čišćenje korita, krčenje rastinja i košenje obala, te produbljavanje dna korita planirani su u potocima Jularac, Močila, Podstranac, Đurđevac, Čenića potok, Dušana i Vlade Kopanje, Dubičajac, Talijanov, Bijeli, Rebrovački i Šargovački potok, te potoci u Kozarskoj i ulici od Zmijanja Rajka”, navodi se u programu.

Investiciono održavanje i rekonstrukcija puteva predviđeni su u više mjesnih zajednica.

“Određeni lokalni putevi biće obnovljeni u naseljima Gornja Piskavica, Bukvalek, Krupa na Vrbasu, Jagare, Debeljaci, Karanovac, Stričići, Saračica i Agino Selo”, stoji u programu.

Dodaju da će ove godine za investiranje u održivi razvoj zaštićenih područja biti uloženo 30.000 maraka.

Izvještaj

Od naknada za korišćenje šuma i šumskog zemljišta najviše novca lani je utrošeno za rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva i to 285.000 maraka.

“Za uređenje vodotokova i drugih voda od štetnog djelovanja utrošeno je 245.000 maraka”, navodi se u izvještaju o realizaciji korišćenja sredstava pomenutih naknada u prošloj godini.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-manje-novca-za-seoske-puteve/||claudebot