Autoput Banjaluka – Gradiška: Putarina neće poskupjeti

Objavljeno: 24. 4. 2015 u 16:32h

Iznos PDV-a uračunat je u putarinu koja se naplaćuje na autoputu Banjaluka – Gradiška, čime je cijena za vozače ostala ista, potvrđeno je u “Autoputevima RS”.

Time su potvrđene informacije koje je objavio “Glas Srpske” da će iznos putarine ostati isti i nakon što “Autoputevi” postanu PDV obveznik. Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić je rekao da je visina putarine bila definisana prije početka naplate i da je još tada odlučeno da će ona uključivati PDV.

“Sa naplatom putarine počeli smo 16. marta, a s obzirom na to da u tom momentu još nismo bili u sistemu PDV-a, putarina je naplaćivana bez tog poreza. Očekivali smo rješenje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o uključivanju u sistem PDV-a i znali smo da će ono stupiti na snagu 1. aprila, tako da smo se samo prebacili sa jednog na drugi sistem, ali je iznos putarine ostao isti”, rekao je Topić.

Visina putarine kreće se od dvije do deset maraka, u zavisnosti od vrste vozila.

U sistem PDV-a uključene su i “Autoceste FBiH”, koje gazduju autoputevima u tom entitetu, ali su federalni mediji objavili da će porez pasti na teret vozača.

“Nismo planirali povećanje cijena, ali PDV neko mora platiti. Mi ćemo ovo rješenje zajedno sa popratnim pismima i prethodnom korespondencijom koju smo imali sa UIO, ali i sa Vladom FBiH proslijediti Vladi koja je nadležna za određivanje cijene putarine”, kazao je direktor “Autocesta FBiH” Ensad Karić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/autoput-banjaluka-gradiska-putarina-nece-poskupjeti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])