Obilježavanje 70 godina oslobođenja Banjaluke

Objavljeno: 21. 4. 2015 u 11:04h

Banjaluka će sutra obilježiti 70 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je  da je danas, sedam decenija kasnije, Banjaluka moderan evropski grad, prepoznatljiv regionalni centar, bezbjedna, humana i urbana sredina.

“Banjaluka je politički, administrativni, sportski i kulturni centar Republike Srpske”, rekao je Gavranović.

Brojnim manifestacijama, koje je grad organizovao u saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i ustanovama kulture, te nevladinim udruženjima, tokom cijelog aprila obilježava se ovaj značajan jubilej.

Na sam Dan grada – 22. aprila biće položeni vijenci na više lokacija u gradu.

U jutarnjim časova biće organizovan prijem za delegacije iz prijateljskih i gradova-partnera Kajzerslautern, Kranj, Novo Mesto, Velenje, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Herceg Novi, Kumanovo, Temišvar, Pula i Zagreb.

Centralni događaj – svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, na kojoj će biti uručene nagrade najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama biće održana sa početkom u 18.00 časova.

Skupština grada Banjaluka donijela je odluku da nagrada “Ključ grada Banjaluka” sa poveljom “Počasni građanin grada Banjaluka” ove godine bude uručena prvom teniseru svijeta, Novaku Đokoviću – kao poseban vid priznanja za humana djela.

Nagrada “Zlatni grb grada Banjaluka” biće uručena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka za doprinos u humanitarnom radu i saradnji sa drugim organizacijama.

“Plaketa grada Banjaluka” biće uručena muzičaru Momiru Nikiću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, Udruženju porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” za izuzetna humana djela, dugogodišnjem radijskom spikeru i uredniku Milanu Hajdukoviću za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i kulture, privredniku Marinku Umičeviću za izuzetna ostvarenja u oblasti privrede i humanosti i Udruženju “Mozaik prijateljstva” za izuzetna humana djela.

Nagrade grada Banjaluka mladima biće uručene atletičarki Vladani Gavranović kao poseban vid priznanja za rad u oblasti sporta i fizičke kulture i za humani rad i inovatoru Radošu Budiši, kao poseban vid priznanja za rad u oblasti stvaralaštva i inovacija.

Na Trgu Krajine i na prostoru tvrđave Kastel sutra će biti organizovane “roštiljijada” i “pasuljijada”.

Za građane Banjaluke ove godine prvi put je pripremljena i rođendanska torta koju će svečano presjeći gradonačelnik u 13.30 časova na prostoru ispred zgrade Gradske uprave. Tortu je pripremilo 14 banjalučkih ugostitelja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obiljezavanje-70-godina-oslobodenja-banjaluke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])