Banjaluka: Mališani čuvari narodnih igara

Objavljeno: 21. 4. 2015 u 09:26h

Razigrane i raspjevane mališane učesnike Prvog festivala dječijeg folklora u banjalučkom naselju Debeljaci ni kiša nije uspjela da spriječi u namjeri da pokažu koliko znaju da čuvaju narodnu tradiciju.

Istina loši vremenski uslovi, u subotu,  uticali su da broj učesnika ove smotre bude nešto manji ali svoje umijeće pokazalo je 13 kulturno-umjetničkih društava.

“Trebalo je da nastupi 21 ansambala kulturno-umjetničkih društava na festivalu koji je osmišljen u etno-stilu za djecu uzrasta do osnovne škole. Kiša je omela mnoge, pa nam se priključilo 12 društava iz okoline Banjaluke ali i društva iz Mrkonjić Grada, Ribnika, Prnjavora, Prijedora, Srpca, Laktaša i Nove Topole. Ipak oni koji su nastupili pokazali li su vrhunsko umijeće”, rekao je Kavić i dodao da već treći put organizuju festival ali ove godine prvi put i zvanično jer imaju podršku grada kao društvo od značaja za grad Banjaluku.

Na festivalu su prvo održane edukativne radionice i sportsko takmičenje a zatim je održana smotra folklora koja bi bila impozantnija da nas kiša nije omela – kazao je Kavić.

Sedmogodišnja Sara Božić iz KUD “Petar Prvi Karađorđević” iz Mrkonjić Grada kaže da je godinu dana u ovom društvu i da je prvi put u gostima KUD-u “14. februar”.

“Na ovom festivalu sam igrala dvije igre “Divna, Divna” i “Pitao sam svoje nane”. Ne smeta mi kiša i lijepo mi je u gostima”, kazala je Božićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-malisani-cuvari-narodnih-igara/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])