Banjaluka: Javna potrošnja pokriva minus u gradskoj kasi

Objavljeno: 20. 4. 2015 u 12:16h

Kumulirani deficit u budžetu grada od 10,4 miliona maraka treba da bude anuliran u narednih pet godina sa po 2,08 miliona maraka, koje će biti obezbijeđene kroz smanjenje javne potrošnje.

Ovu odluku donijeli su odbornici na posljednjem zasjedanju Skupštine grada.

Obrazlažući ovu odluku načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić rekla je da je u ovoj godini samim budžetom grada bilo planirano pokrivanje dijela deficita od 1,05 miliona KM.

“Ostatak iznosa do ukupne godišnje cifre 2,08 miliona bio bi obezbijeđen sa 201.000 KM od prihoda za PDV koje će Gradskoj upravi doznačiti Uprava za indirektno oporezivanje BiH po osnovu prava na povrat PDV-a iz KFW projekta “Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjaluci” i 823.000 KM dodatnim smanjenjem javne potrošnje u 2015. godini. To će biti utvrđeno rebalansom budžeta grada za ovu godinu”, pojasnila je Jovandićeva.

Preostali dio kumuliranog deficita po ovoj dinamici bio bi pokriven do 2019. godine, znači 2,08 miliona maraka svake godine. Javna potrošnja podrazumijeva sve troškove koji se pokrivaju iz gradskog budžeta poput pojedinih građevinskih projekata, održavanja i uređenja zelenih površina, izdvajanja za manifestacije…

Prema informacijama iz konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta grada za 2014. godinu, u tom periodu je nastao deficit od 7,23 miliona KM, dok se 3,1 milion KM odnosi na preostali dio deficita iz 2012. godine.

“Deficit budžeta u 2014. godini posljedica je, najvećim dijelom, prošlogodišnjih poplava, što je prouzrokovalo izdatke u iznosu od oko četiri miliona KM za saniranje štete od poplava. Smanjena je realizacija poreskih prihoda u odnosu na 2013. godinu za 3,6 miliona KM, zabilježen je i pad izvršenja prihoda u maju, kao i u posljednja dva mjeseca 2014. godine”, navedeno je u ovom izvještaju.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Boran Bosančić je rekao da je plan za pokriće deficita realan.

“Trebalo bi da pruži željene rezultate, ali važno je da narednih godina bude nastavljeno povećanje budžetskog okvira”, rekao je Bosančić.

Odbornik SDS-a Milenko Jaćimović sumnja da će deficit biti pokriven na ovaj način.

“S obzirom na konstantan pad sredstava u budžetu grada, pitanje je da li će grad biti u mogućnosti da umanji javnu potrošnju”, rekao je Jaćimović.

Smanjeni prihodi

Poreski i neporeski prihodi u 2014. godini bili su planirani u iznosu od 113,04 miliona KM, a ostvareno je 103,77 miliona KM, što je za 9,2 miliona KM manje. Prihodi za nefinansijsku imovinu koji su trebali biti 5,05 miliona KM, realizovani su u iznosu od 3,5 miliona KM ili 70 odsto u odnosu na plan.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-javna-potrosnja-pokriva-minus-u-gradskoj-kasi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])