Sajam preduzetništva u Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 17. 4. 2015 u 16:58h

U banjalučkoj Tehničkoj školi danas je otvoren 12. sajam omladinskog preduzetništva, koji je okupio 60 učeničkih preduzeća iz 20 srednjih škola iz 10 opština Republike Srpske.

Sajam je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća zajedno sa norveškim partnerom Biznis inovejšen programs /BIP/ i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

sa1

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je novinarima da je značaj ovog sajma ogroman, prvenstveno za đake koji se uče da razmišljaju kao preduzetnici.

Ona je rekla da u nastavnim programima srednjih škola učenici izučavaju predmet osnove preduzetništva.

“Međutim, ovo je prelaženje sa teorijskog dijela na nešto konkretno, gdje učenici uče kako da od svoje ideje naprave gotov proizvod, kako da mu formiraju cijenu, promovišu na tržištu i sve ono što je od izuzetne koristi za njihov budući život i rad”, rekla je Ćućićeva.

Ona kaže da su mladi kreativni i da su njihovi proizvodi izuzetno kvalitetni i korisni.

Direktor Republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da je cilj ovog sajma razvijanje preduzetničkog duha kod mladih.

sa3

On je istakao da u Evropi mala i srednja preduzeća čine 99,6 odsto privrednih subjekata, što govori o tome koliki je značaj njihovog razvoja, dok je za mlade preduzimače najbitnije da imaju odvažnost, hrabrost i ideju.

“Ovakva manifestacija govori koliki je značaj da mlade ljude još u srednjoj školi edukujemo i ohrabrujemo da idu u tom pravcu i da sutra mogu da postanu samostalni i uspješni preduzimači”, rekao je Đukić.

On je dodao da je sajam takmičarskog karaktera, te da se učenička preduzeća takmiče u tri discipline – za najbolji štand, najbolji poslovni plan i najbolji gotov proizvod.

sa2

Projekt menadžer norveškog BIP-a Bjorn Reite rekao je da je u aktivnosti učeničkog preduzetništva u BiH trenutno uključeno 50 srednjih škola, oko 100 profesora i više od 900 učenika.

On kaže da učenici tokom vođenja jedne učeničke kompanije nauče kako da naprave i predstave proizvod, te kako da vode kompaniju.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sajam-preduzetnistva-u-banjaluci-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])