Banjaluka: Peticijom vraćaju kecelje u školu

Objavljeno: 17. 4. 2015 u 14:27h

Učenici šestog razreda banjalučke Osnove škole “Ivo Andrić” pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa kako bi se u ovoj obrazovnoj ustanovi, nakon višegodišnje pauze, ponovo uvele školske uniforme, popularne kecelje.

Đaci odjeljenja VI/4 smatraju da će nošenje školskih uniformi, odnosno kecelja i bluza umanjiti socijalne razlike i povećati svijest o disciplini u školi.

Njihovu ideju podržali su Savjet roditelja i Savjet učenika, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Replike Srpske, dok će Školski odbor o tome tek razmatrati.

Ideju o uvođenju školeske uniforme na času predmeta demokratija i ljudska prava preložila je učenica ovog odjeljenja Anastasija Šašić, koju su njeni drugari i profesor Igor Damjanović s oduševljenjem prihvatili.

“Voljela bih da uspijemo u svojim namjerama kako se ne bi vidjele socijalne razlike među učenicima naše škole. Pored toga, školske uniforme mi se mnogo sviđaju, a posebno kada svaka škola ima svoju uniformnu kecelju po čemu bi bila prepoznatljiva”, rekla je Šašićeva.

Dodala je da je uniformu za svoju školu zamislila kao kecelje u vedrim bojama.

“Kako bismo realizovali ovaj projekat, podijelili smo se u četiri grupe. Moja grupa je za sada prikupila više od 200 potpisa. Mišljenja građana u vezi sa uvođenjem školskih uniformi su podijeljena. Jedni su nam dali potpis i poželjeli sreću, rekavši da je naša ideja sjajna, dok su drugi poručili da će se protiviti tome, jer im se to ne sviđa”, istakla je Šašićeva i dodala da treba da prikupe 3.000 potpisa građana.

Istog mišljenja je i njen drug iz klupe Đorđe Dobrijević koji kaže da se često dešava da učenici u nižim razredima međusobno zadirkuju jedni druge zato što nemaju skupocjenu odjeću.

“Imao sam sreće da su nas svi građani od kojih sam tražio potpise podržali i složili se sa nama da bi bilo super da ponovo u školske klupe uvedu uniforme”, kazao je Dobrijević.

Učesnik ovog malog đačkog projekta je i Matej Jeličić koji kaže da bi volio da se na njih ugledaju i krenu njihovim stopama i učenici ostalih škola u RS.

“Djeca koja nemaju novca kao njihovi školski drugari, često padaju u depresiju, jer misle da su manje važni. Ne shvataju da čovjeka ne čini odjelo, nego karakter. Taj problem bi se donekle mogao riješiti uvođenjem školskih uniformi”, rekao je Jeličić i dodao da na tom rade već nekoliko mjeseci.

U Ministarstvo prosvjete i kulture RS ističu da su upoznati sa aktivnostima učenika OŠ “Ivo Andrić” u vezi sa uvođenjem školskih uniformi u ovu školu.

“Nećemo se protiviti uvođenju školskih uniformi ukoliko uprava škole u saradnji sa ostalim organima u školi to odluči. Međutim, do sada nismo imali praksu nametanja školama uvođenje uniformi”, poručili su iz Ministarstva.

Damjanović

Nastavnik školskog predmeta Demokratija i ljudska prava Igor Damjanović oduševljen je razmišljanjem svojih učenika.

“Iste projekte sa drugim problemima radim i sa učenicima u Građevinskoj školi. Međutim, učenici šestog razreda su me prijatno iznenadili koliko su ozbiljno pristupili problemu socijalnih razlika u školama i koliko imaju pametnih ideja”, rekao je Damjanović.

Dodao je da će nakon prikupljenih potpisa građana, o prijedlogu uvođenja školskih uniformi razmatrati Narodna skupština RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-peticijom-vracaju-kecelje-u-skolu/||claudebot