Simbol Banjaluke se raspada (Video)

Objavljeno: 15. 4. 2015 u 11:25h

Kada će od spomenika palim borcima narodnooslobodilačkog rata i simbola grada Banjaluke ostati samo hrpa kamena, pitanje je vremena. Simbol pobjede nad fašizmom nalazi se u izuzetno lošem stanju, a sve zbog izostavljene brige i održavanja. Turisti koji posjete Banjaluku, ovoj građevini, mogu da se dive iz daljine, jer se u protivnom izlažu opasnosti po zdravlje.

“Nažalost njegovo stanje, zbog višegodišnjeg neodržavanja ili bolje rečeno ne činjenja ništa da se on zaštiti, tj održi u stanju koje je moguće posjetiti, došlo je do te faze koja predstavlja prijetnju posjetiocima i onima koji dolaze u njegovu neposrednu blizinu”, rekao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

U Zavodu za kulturno-istorijsko naslijeđe RS, pod čiju odgovornost spada ovaj spomenik, pravdaju se lošom finansijskom situacijom. Kažu da se restauracija mogla uraditi i u etapama, ali zašto to nije urađeno, odgovora nema.

“Zbog budžeta Zavoda koji je više nego skroman, mi smo u mogućnosti da radimo projektnu dokumentaciju, imamo savjetodavnu ulogu, propisujemo mjere zaštite, a do realizacije vjerovatno u ovih proteklih 12 godina, od izrade projektne dokumentacije, nije došlo zbog nedostatka finansijkih sredstava”, objasnila je Milijana Okilj, načelnica Odjeljenja za kulturno-istorijsko naslijeđe.

Hoće li i kada, sredstva biti obezbjeđena, niko ne zna, a vrijeme prolazi. Uskoro će 22. april dan kada je, prije punih 70 godina, grad Banjaluka oslobođen od fašizma. U čast poginulim borcima, podignut je spomenik, koji se danas zbog loše brige, nalazi u katastrofalnom stanju i iz dana u dan sve više propada.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/simbol-banjaluke-se-raspada-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])