“Lowcost” letovi iz Banjaluke?

Objavljeno: 14. 4. 2015 u 10:37h

Menadžment “Aerodroma RS” vodi pregovarački postupak sa više niskotarifnih kompanija za letove sa banjalučkog aerodroma, potvrdili su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Da su pregovori u toku, potvrđuje i Miroslav Janjić, direktor preduzeća “Aerodrom RS”, koji ipak nije mogao da precizira da li će, i u tom slučaju, kada će, putnici moći da računaju na jeftinije letove, pišu “Nezavisne novine”.

“U toku su pregovori. Da li će doći do konkretizacije u skorom periodu, mi to ne možemo da prejudiciramo. Ali, mi ćemo nastaviti da pregovaramo, jer želimo da postignemo neophodne uslove koji omogućavaju, odnosno daju minimum materijalno-finansijskih i ekonomskih pretpostavki za jednu takvu radnju”, poručio je Janjić.

Prema njegovim riječima, ako se pravi analogija između prisutnih niskotarifnih avio-prevoznika, kako na području BiH tako i šire, može se primijetiti da se rijetko susreću na aerodromima gdje saobraćaju “linijaši”.

“Dakle, ne možemo to dovesti u istu ravan. Iz tog razloga su razgovori komplikovaniji, teži i trajaće duže nego što je to slučaj sa aerodromima gdje su oni isključivo prisutni”, naglasio je Janjić.

Iz tog razloga, kako je poručio, ne može dati podatak u kojoj su fazi razgovori.

“Ali razgovori su u toku i nastojaćemo da ih privedemo kraju”, poručio je Janjić.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kazali su da će ishod pregovora, koje vode preduzeće “Aerodromi RS” i niskotarifne kompanije, zavisiti od spremnosti jedne i druge strane u postupku da dođu do zajedničke tačke dogovora.

“Vlada RS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS podržavaju napore Uprave preduzeća da u svom radu donosi odluke koje će dovesti do unapređenja razvoja vazdušnog saobraćaja u RS”, naglasili su iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS podsjećaju da Vlada RS subvencioniše rad “Aerodroma RS” u iznosu od 1,9 miliona KM godišnje.

“Na Upravi ‘Aerodroma’ je da ugovara poslove koji će im donijeti prihod”, kazali su iz resornog ministarstva.

Iz Turističke organizacije RS naglašavaju da razvoj i unapređenje bilo kog vida saobraćaja značajno doprinosi i unapređenju turizma kao privredne grane, jer je sam saobraćaj veoma bitan segment u turističkoj privredi.

“S tim u vezi unapređenje usluga kopnenog ili vazdušnog saobraćaja svakako bi doprinijelo i razvoju naše turističke ponude”, ocjenjuju iz Turističke organizacije RS.

Sa banjalučkog aerodroma trenutno lete avioni kompanije “Air Serbia”, i to u Beograd, te “BH Airlinesa” u Cirih.

U javnosti je ranije niz puta otvarano pitanje o mogućnosti da banjalučki aerodrom ostvari saradnju sa kompanijom “Wizz Air”, čiji avioni lete iz Tuzle, Splita, Beograda i Niša. Međutim, iz te kompanije, na pitanje da li su zainteresovani za uspostavu letova sa Međunarodnog aerodroma Banjaluka, nisu mogli da daju konkretan odgovor.

“Jedino što vam možemo reći je da smo u stalnim pregovarima sa velikim brojem aerodroma koji su zainteresovani za uspostavljanje ‘lowcost’ linija. Brojne su mogućnosti koje razmatramo, ali ih ne možemo komentarisati niti možemo najavljivati bilo šta prije nego što konačna odluka bude donesena”, kazali su iz “Wizz Aira”.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/lowcost-letovi-iz-banjaluke/||claudebot