Raspada se simbol pobjede nad fašizmom na Banj brdu

Objavljeno: 11. 4. 2015 u 10:36h

Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata na Banj brdu i jedan od simbola Banjaluke je u izuzetno lošem stanju! Prepušten zubu vremena i nebrizi on je počeo da se urušava pa je samo pitanje dana kada će od spomenika ostati gomila kamena ukoliko ne budu preduzete mjere zaštite.

Postavljen na poznatom izletištu Banjalučana, Banj brdu ovaj spomenik predstavlja simbol slobode i antifašističke borbe protiv fašizma.

“Posljednje korekcije na spomeniku, i to manjeg obima, rađene su prije više decenija. Umjetničko djelo čuvenog akademskog kipara Antuna Augustinčića podignuto je 1961. godine u znak sjećanja na nekoliko hiljada Krajišnika koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Na zidovima u unutrašnjosti objekta nalaze se crteži Ismeta Mujezinovića preneseni na kamen tehnikom sitotiska” kažu u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

Iz Komisije ističu da su još na sjednici 2013. godine konstatovali vidljiva oštećenja kamenih obloga zidova, pukotine, dok neke ploče nedostaju – kazali su iz ove komisije.

Oni su dodali i da unutrašnjost spomenika vapi za obnovom, te da je čuveni brački kamen od kojeg je spomenik napravljen podložan vlazi, te da je već nekoliko godina nakon izgradnje spomenik počeo da propada.

“Neophodno je preduzeti hitne mjere za njihovu konzervaciju i restauraciju” kazali su iz ove komisije.

Iz Gradske uprave su rekli da je prije nekoliko godina grad izdvojio novac za projektnu dokumentaciju za obnovu ovog spomen-obilježja, ali da do obnove nikada nije došlo.

“Zavod za izgradnju Banjaluka je radio tu dokumentaciju. Konstatovali su da je spomenik u lošem stanju i da je najveći uzrok tome materijal od kojeg je izgrađen. Riječ je o bijelom bračkom mermeru, nepodesnom za ove klimatske uslove” kazali su u Gradskoj upravi, ali nisu objasnili zbog čega nikada nije započeta restauracija spomenika.

Načelnik Odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe u Zavodu za zaštitu spomenika kulture RS Milijana Okilj potvrdila je da je rađena projektna dokumentacija za obnovu spomenika i to još 2006. godine, ali da spomenik nikako nije renoviran od završetka posljednjeg rata.

“O planovima u vezi sa restauracijom ne možemo ništa reći. Trenutno imamo veoma skromna budžetska sredstva i projekat obnove nismo imali u planu u skorije vrijeme” kazala je Okiljeva.

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog lošeg stanja spomenika.

“Ide Dan grada, 22. april, kada će se navršiti 70 godina od oslobođenja Banjaluke. Svi oni koji su dali živote zaslužili su da spomenik na Banj brdu ne propada. On je simbol grada i najljepša panorama Banjaluke je pogled sa spomenika. Grad i Republika Srpska moraju preduzeti nešto da spasu spomenik” kazao je Marinko Stamenić iz Obilićeva.

Komisija

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika su rekli da je tehničko snimanje oštećenja prouzrokovanih pojavom vlage izvršio 1971. godine Geodetski zavod u Sarajevu.

“Tada je urađena djelimična sanacija. Od 1988. do 2005. jedino se u više navrata popločavao plato ispred spomenika” rekli su u Komisiji.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/raspada-se-simbol-pobjede-nad-fasizmom-na-banj-brdu/||claudebot