Banjaluka: Pali se polenski semafor

Objavljeno: 10. 4. 2015 u 09:31h

Mjerenja koncentracije polena u vazduhu na području grada Banjaluke ipak će biti i ove godine, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Iako je mjerenje zbog nedostatka novca ove sezone bilo neizvjesno, polenski semafor, koji prikazuje nivo koncentracije unaprijed za sedam dana, biće aktiviran čim to Gradska uprava potvrdi Poljoprivrednom institutu RS. Jedina novina je to što će umjesto Službe civilne zaštite ovaj posao biti u nadležnosti Odjeljenja za društvene djelatnosti.

“Ta sredstva smo samo redefinisali. Dosad je to bilo u okviru Službe civilne zaštite, a tamo nije mjesto da se ta sredstva obezbjeđuju. Kada je riječ o koncentraciji polena i mjerenju, ali i svih drugih agenasa koji utiču na zdravlje ljudi, to je dio posla koji će biti u nadležnosti Odjeljenja za društvene djelatnosti, koje treba da predvidi određena sredstva”, rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da još nije određeno kakav će program konkretno biti za ambroziju, ali da će to biti utvrđeno na osnovu prijedloga nadležnog odjeljenja.

U Poljoprivrednom institutu RS kažu da je, usljed mrazeva i hladnijeg vremena, pomjerena i sama vegetacija biljaka, pa tako neće biti kašnjenja s mjerenjem koncentracije polena, koje je uglavnom počinjalo u martu.

“Vegetacija je dosad uglavnom mirovala i s mjerenjem ćemo početi čim iz Gradske uprave dobijemo obavijest. Imamo veliko interesovanje građana, jer ima puno ljudi koji su alergični, a oni su navikli na te informacije i prognoze”, rekao je Vojislav Trkulja, direktor Instituta.

Dodao je da se mjerenje koncentracije polena alergenih biljaka vrši do kraja oktobra ili početka novembra, te je su prošle godine koncentracija bile u blagom padu u odnosu na početke mjerenja u gradu.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-pali-se-polenski-semafor/||claudebot