Liježu uplašeni, bude se bez nade

Objavljeno: 1. 4. 2015 u 20:31h

Neke od 11 porodica koje su dobile nalog da zbog klizišta moraju napustiti porodični dom, ni ne pomišljaju na to, jer, kako kažu, to im je jedini krov nad glavom, a novca za drugi nemaju.

Podstanarstvo iziskuje dodatne troškove, a nadležni im ne nude nikakvo rješenje, pa im, kako kažu, ostaje samo da čekaju dan kada će između svoja četiri zida završiti u provaliji. Četvoročlanoj porodici Vidović iz naselja Lauš, koja se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, kuća bukvalno nestaje.

“Samo gledam kada će jedan dan ovo što je ostalo od kuće mog oca da se prevrne i da svi odemo u provaliju i poginemo. Noću se osjeti kako se kuća ‘talasa’, voda žubori ispod. Ovo je strašno, svi smo izgubljeni, život nam je postao haos od kada nas je snašla ova nesreća”, priča Persa Vidović, samohrana majka jednog dječaka, s kojom žive i njen otac i brat.

Rješenje za iseljenje je dobila u devetom mjesecu prošle godine, a tada je, govori, situacija bila dobra u odnosu na današnju – poslije novih udara vode i erozije zemljišta.

“Moj sedamnaestogodišnji sin se plaši da spava u kući, pa ide kod drugova, ali mi ćemo ostati pa šta nam bog da, jer drugog izbora nemamo. Najgore mi je šta će dijete ako nas jedno jutro više ne bude”, kroz suze priča Persa.

Dodaje da su sve nadležne institucije upoznate s njihovim problemom, ali da ga niko ne rješava, već samo prebacuju lopticu odgovornosti. Istu muku dijeli i trinaestočlana porodica Čivčić, koja takođe živi u Laušu, a među ukućanima niko nije zaposlen.

“Ko će iseliti nas 13 i gdje, nemamo mi kuda nego ovdje gdje smo i sad?! Noćas je kiša padala, ja nisam oka sklopio, to je bio pakao, hodaš, a osjetiš kao da propadaš u ambis. Mijenjamo se na smjenu, kao na straži”, rekao je Vinko Čivčić.

Mještani žele pomoći

U MZ kažu da su našli rješenje problema porodica Vidović i Čivčić, te da su im samo potrebni dozvola i saglasnost nadležnih.

“Potrebno je samo da inženjeri iz Gradske uprave izađu na teren i daju odobrenje da mi sami to uradimo. Preduzetnici iz našeg kraja su radi da sav posao privremenog saniranja klizišta urade potpuno besplatno, da tako uštedimo gradske pare i obezbijedimo porodicama miran san. Ali, od maja niko se nije pojavio, a kuće sve više propadaju”, kaže Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš I.

 Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/lijezu-uplaseni-bude-se-bez-nade/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])