Banjaluka: Računi kasnili zbog uvećanja cijene

Objavljeno: 1. 4. 2015 u 11:01h

Računi za smeće koji su kasnili zbog procedure obračunavanja troškova odvoza smeća po novoj, višoj cijeni prije desetak dana konačno su počeli da stižu na adrese građana.

Cijene odvoza smeća “Čistoća” nije mijenjala od 2005. godine (0,115 KM po metru kvadratnom stambenog prostora), a od 1. marta ove godine građani će uslugu plaćati 0,138 KM, što je za 20 odsto više.

Iz “Čistoće” su već nekoliko puta obavještavali građane da računi kasne zato što su zahtjev za povećanje cijene podnijeli u oktobru prošle godine, a pozitivan odgovor od Gradske uprave dobili tek u februaru ove godine, te nisu znali po kojoj cijeni da obračunavaju račune za prvi kvartal 2015. godine.

Očekivano poskupljenje

U MZ Starčevica u pojedinim ulicama još nisu dobili račune, ali mještani kažu kad su čekali do sada, mogu da se strpe još malo. Nadaju se samo da ih uz račun neće dočekati kamate zbog sporog obračunavanja.

“Nije mi žurba, ionako smeće plaćam odjednom za nekoliko mjeseci. Čuo sam da su u nekim dijelovima grada račune dobili još prošle sedmice i jedino što me brine su kamate, ali opet vjerujem da ih neće biti jer ipak je krivica zbog kašnjenja, isključivo njihova. Neke komšije su se žalile jer još nema računa, ali ja tu ne vidim ništa problematično. Veći problem je to što smeće poskupljuje. Ja sam svjestan da i “Čistoća” mora na neki način da održava svoje poslovanje, ali nekako sva poskupljenja su nam došla odjednom i to u vrijeme kada i plate i penzije kasne. Ne znam kako ćemo sve to da izdržimo”, kaže Banjalučanin Ilija Majkić.

Osnovni razlog za povećanje cijene odvoza smeća je povećanje cijena odlaganja otpada na deponiju, kao i poskupljenja energenata i troškovi nabavke repromaterijala.

Statistika poslovanja ovog preduzeća posljednjih godina nije pozitivna, te je poskupljenje u svakom slučaju bilo očekivano.

“Čistoća” je, naime, u 2014. godini poslovala sa gubitkom od 210.00 KM, dok je gubitak u 2013. godini iznosio 2,4 miliona KM. “Čistoća” je, inače, i najveći dužnik preduzeću “Dep-ot”, koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, sa dugom od 717.000 maraka.

Računi “Vodovoda” stižu na vrijeme

Poskupljenje “Čistoće” pratio je i banjalučki “Vodovod”, koji, iako je povisio cijenu usluga, nije imao problem zbog uklađivanja cijena, te njihovi računi u najvećem gradu Srpske stižu uredno na sve adrese.

Cijena vode i kanalizacije za građane Banjaluke od 1. marta iznosiće 1,18 KM po metru kubnom, što je za 10 odsto više u odnosu na staru cijenu.

Iako odluka o poskupljenju smeća, vode i kanalizacije nije dobro prihvaćena među građanima, gradonačelnik Slobodan Gavranović naglasio je da su poskupljenja opravdana ako se uzmu u obzir cijene istih usluga u drugim gradovima RS.

“Analize nadležnog odjeljenja, između ostalog, pokazale su da Banjaluka ima najnižu cijenu odvoza otpada u Republici Srpskoj, te da više cijene vode i kanalizacije za stanovništvo imaju Bijeljina 2,60 KM po metru kubnom, Prnjavor 1,98 KM, Prijedor 1,57 KM, Gradiška i Derventa po 1,63 KM, te Istočno Sarajevo 1,45 KM”, rečeno je iz Gradske uprave.

Neredovne platiše jedan od problema

Loša situacija “Čistoće” prouzrokovana je, između ostalog, i neredovnim platišama, pa je tako tokom prošle godine protiv građana podneseno više od 15.000 tužbi zbog neplaćenih računa. Ni ova godina nije donijela ništa novo te je do sada evidentirano oko 3.000 tužbi za odvoz smeća.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-racuni-kasnili-zbog-uvecanja-cijene/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])