Presuda banjalučkim ginekolozima nakon sedam godina

Objavljeno: 30. 3. 2015 u 09:31h

Sedmogodišnji sudski proces protiv bivših ginekologa Kliničkog centra Banjaluka Milana Jevtovića i Tomislava Zrilića, koji su optuženi za nezakoniti abortus, uskoro bi trebalo da dobije konačan sudski epilog.

Oni su prošle godine nepravosnažno osuđeni na uslovne kazne od po šest mjeseci zatvora zbog nezakonitog abortusa izvršenog nad Ernadom Žužić iz Jajca. Na ovu presudu uložena je žalba banjalučkom Okružnom sudu, koji bi uskoro trebalo da donese svoju odluku. Žalbeno ročište održano je prije nekoliko dana i tada je odbrana tražila oslobađajuće presude, dok je banjalučko Okružno tužilaštvo zahtijevalo veće kazne.

Optužnica, koja je podignuta 18. oktobra 2010. godine, Jevtovića i Zrilića tereti su 26. marta 2008. godine izazvali nezakonit abortus Žužićeve. Tog dana Žužićeva je u ranim jutarnjim časovima došla u KC Banjaluka sa mrtvim plodom u lavoru! Dežurni ljekar odmah je posumnjao da se tu radilo o nezakonitom abortusu pa su u cijeli slučaj uključeni policija i tužilaštvo. Utvrđeno je da su roditelji tada dvadesetogodišnje Žužićeve preko porodičnih veza stupili u kontakt sa Jevtovićem i platili mu 3.000 maraka da izvrši protivzakoniti prekid trudnoće.

“Jevtović je prihvatio novac i to što se od njega tražilo. Istovremeno je trudnoj djevojci propisao tablete koje su trebale da izazovu prijevremeni porod. U to vrijeme međusobno su kontaktirali SMS porukama i Jevtović je provjeravao da li se djevojka pridržava instrukcija koje joj je dao. Nekoliko dana kasnije Žužićeva je dobila trudove i sa roditeljima je sjela u automobil te se iz Jajca zaputila u Banjaluku. Međutim, tokom vožnje počela je da se porađa. U automobilu je nastala panika, usljed čega je njen otac izgubio kontrolu nad vozilom i sletjeli su s puta”, navodi se u optužnici.

Poslije toga roditelji Žužićeve su pozvali Jevtovića, koji je došao i djevojku odveo u privatnu kliniku svog kolege Tomislava Zrilića. Međutim, nešto je krenulo po zlu pa je Žužićeva odvezena u banjalučki Klinički centar.

Negiranje

Ginekolozi Jevtović i Zrilić su pred sudom, ali i u medijima, negirali krivicu za nezakoniti abortus. Zrilić je ranije tvrdio da je Žužićevu prvi put vidio 25. marta 2008. godine nakon što ga je Jevtović zamolio da pregleda pacijentkinju. Nekoliko časova nakon toga pozvala ga je djevojčina majka i rekla da je Ernada počela da krvari. Jevtović je kazao da je na molbu kolege iz Jajca primio Žužićevu i njene roditelje i da je s njima razgovarao svega pet minuta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/presuda-banjaluckim-ginekolozima-nakon-sedam-godina/||claudebot