Banjaluka: Incident na školskom igralištu

Objavljeno: 26. 3. 2015 u 11:13h

Na igralištu banjalučke OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u utorak se desio incident, kada je momke koji su igrali fudbal na školskom terenu, kako tvrde, po naredbi direktorice otjerala policija. Direktorica tvrdi da je verbalno napadnuta.

Na Facebook stranici “Borik Banjaluka” juče je objavljeno kako je fudbalsko nadmetanje mladih momaka na igralištu OŠ “Vuk Steafnović Karadžić” zabranom prekinula direktorica ove škole tvrdeći kako je igralište namijenjeno samo djeci koja pohađaju školu.

Prvi put u istoriji dogodilo se da neko sa sportskog terena škole pokuša izbaciti mlade ljude koji mirno igraju fudbal, tačnije momke iz Borika koji su igrali fudbal na svom omiljenom sportskom terenu i dvorištu u vlasništvu škole koju će uvijek osjećati svojom, navodi se na ovoj stranici.

“Postupak direktorice škole nas je zatekao i šokirao” kažu ovi mladi ljudi. Iznenađeni i zatečeni pitanjem direktorice, nastavlja jedan od njih, ko nam je dozvolio da koristimo sportski teren koji smo godinama nesmetano koristili, nismo ni slutili da ćemo biti otjerani i to od strane pripadnika MUP-a. Uvjeren sam da bismo na traženje direktorice napustili sportski teren naše škole bez asistencije policije, da smo znali da je direktorica ozbiljna u namjeri da pozove policiju. Iznenađeni njenim stvarnim pozivom policije, smatrali smo svojom obavezom da sačekamo i njen dolazak da objasnimo da smo ‘’djeca škole’’, ‘’djeca Borika’’, ‘’djeca Banjaluke’’ koju niko nikada nije pokušao istjerati sa sportskih terena na kojima smo činili prve dječije i sportske korake, kasnije i uspjehe”.

Direktorica ove škole Tatjana Vilendečić ispričala je za MONDO nešto drugačiju priču. Naime, ne spori da je pozvala policiju, ali tvrdi da je imala konkretne razloge za to.

“Kao prvo, ti momci su bili na igralištu za vrijeme nastavnog procesa, što i nije toliki problem, ali na školi su u toku radovi na sanaciji krova, kamioni ulaze u dvorište i mi smo odgovorni za bezbjednost svih koji se nalaze u školskom dvorištu. Ali ni to nije problem. Kada sam izašla da pitam koga su pitali mogu li koristiti igralište, jer je nastava u toku, verbalno sam napadnuta”, tvrdi Vilendečić.

Kaže kako je svih deset momaka krenulo da je vrijeđa, govoreći “Ko si ti”, “Ovo je naše”, “Seljanko”, “Znamo ti djecu”, “Trebaš na psihijatriju” i da je tako prikazana kao vještica.

“Nisam imala drugog izbora nego da pozovem policiju, jer ja ne mogu da se raspravljam sa njih deset nakon takvih uvreda. Vjerujte, jako sam uvrijeđena. Ako već tvrde da su mladi sportisti, onda treba tako i da se ponašaju. Da su bili pristojni, pa rekli nije nikog bilo da se javimo i pitamo, ili bar pitali da li ometaju nastavu, vjerujem da do ovog ne bi došlo i ne bi bio prvi put da sam dozvolila korištenje igrališta za vrijeme nastave, onima koji su se normalno ponašali”, tvrdi direktorica.

Dodaje da korištenje igrališta nije zabranjeno nikome van nastavnog procesa, ali da bi oni koji žele da ga koriste za vrijeme nastave ipak trebalo nekog da pitaju, jer ne znaju da li će nastavnici izvesti djecu na to isto igralište u okviru časa.

Momci koje je policija primorala da napuste teren, kažu kako će o ovome obavijestiti i gradonačelnika.

“Mladi smo, da bi se bez sporta nosili sa problemima vremena u kome živimo, pa smo često na školskom, bavimo se sportom, a dio onih koji zbog nekoga ili nečega nisu tu, uništili su opasni poroci kojima policija ne smije ništa, ali važno da su tu kada treba”, i dodaju da ovakav postupak direktora škole odstupa od pedagoških normi. “Mlade ljude umjesto izgonjenja, treba privlačiti sportskim terenima i događajima”, navodi se u njihovoj objavi.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-incident-na-skolskom-igralistu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])