U dramatičnoj akciji hapšenja učestvovalo 50 specijalaca i instruktora

Objavljeno: 25. 3. 2015 u 20:47h

Nakon bjekstva iz zatvora, trojica zatvorenika, od kojih je jedan naoružan, zabarikadirala su se u dva napuštena objekta na Manjači, kod Banjaluke.

Do njihovog utočišta došli su specijalci, nečujno ih opkolili, a potom na vrata postavili eksploziv. Čula se jaka eksplozija, nakon čega policajci naoružani do zuba upadaju u objekte. Bjegunci su uhapšeni.

Ovako je danas izgledala pokazna taktička vježba na vojnom poligonu Manjača, u kojoj su, nakon jednomjesečne zajedničke obuke, učestvovali pripadnici Specijalne jedinice policije oba entitetska MUP-a te američke vojske.

Dramatična akcija hapšenja odbjeglih muškaraca, u kojoj je učestvovalo oko 50 specijalaca i instruktora, trajala je pet do 10 minuta, a specijalci su tokom nje pokazali vještine koje su savladali proteklih sedmica.

Akcija je obuhvatila osmatranje terena, pripremu za upad u objekte, napad, hvatanje bjegunaca i pružanje medicinske pomoći jednom od njih koji je bio ranjen.

Šta su specijalci tokom obuke naučili gledali su, između ostalih, predstavnici oba entitetska MUP-a, kao i Ambasade SAD u Sarajevu, i nisu krili zadovoljstvo onim što su vidjeli.

Kad je vježba završena ocijenjeno je da su njeni učesnici sada spremni da se bore s ovakvim izazovima, ukoliko ih eventualno bude u budućnosti.

“Imali smo priliku da vidimo odličnu zajedničku vježbu koju su izvele Specijalna jedinica policije MUP-a RS i Specijalna jedinica federalnog MUP-a. Pokazali su da mogu da rade zajedno i da se sutra suprotstave bilo kakvim izazovima po pitanju terorizma ili sličnih situacija”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Zadovoljan je vježbom, odnosno rezultatima obuke i Josip Petrić, komandant Specijalne policijske jedinice u FUP-u, koji je rekao da su svi učesnici krajnje korektno, profesionalno i odgovorno izvršili svoje zadatke.

“Zahvaljujem pripadnicima Ambasade SAD za podršku koju su nam pružili pri izvedbi obuke, a prema razgovoru koji smo vodili – ovakvih obuka biće još”, kazao je Petrić.

Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, izrazio je zahvalnost predstavnicima entitetskih MUP-ova na saradnji.

“Sve informacije koje sam dobio ukazuju na to da je obuka prošla više nego dobro”, naglasio je Hil.

Brigadir Skot Miler, vojni ataše SAD, zahvalio je Oružanim snagama BiH što su im omogućili da se ova vježba sprovede na njihovom poligonu, ali i Evropskoj komandi Vojske SAD i Komandi specijalnih jedinica Vojske SAD što su omogućili da njihovi pripadnici dođu i sprovedu zajedničku obuku u BiH.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-dramaticnoj-akciji-hapsenja-ucestvovalo-50-specijalaca-i-instruktora/||claudebot