Odluku o grbu donijeće banjalučki odbornici

Objavljeno: 25. 3. 2015 u 12:40h

Skupština grada Banjaluka trebalo bi da u četvrtak, 26. marta, raspravlja o novom prijedlogu grba grada.

Prijedlog novog grba grada Banjaluka sadrži štit na kojem dominiraju zlatna kruna, dva srebrna bika koja drže štit stojeći na zlatnoj grani kestena, ispod koje je srebrna lenta na kojoj piše “Slavna i sveta”.

“U opštoj simbolici bik je izraz pokretačke snage, istrajnosti i neustrašivosti. Na prostoru Zmijanja i Krajine on je dio specifične narodne tradicije. Sve značajnije proslave i narodni sabori počinju i završavaju borbom bikova. Ona je Kočićevom pripovijetkom ‘Jablan’ uzdignuta na višu ravan vječne borbe dobra protiv zla”, navedeno je u Prijedlogu odluke o izmjenama Statuta grada.

U obrazloženju se navodi da zlatna grana kestena govori o hiljadama zasađenih drvoreda u Banjaluci od druge polovine 19. vijeka, koji su gradu dali prepoznatljivo lice.

“‘Slavna i sveta’ su riječi iz stihova kojima je Jovan Dučić opjevao rijeku Vrbas, ukazujući na njen značaj i vrijednost za Banjaluku, čija je ona trajni simbol”, pojašnjava se u odluci.

Grb sadrži i zlatnu boju, koja u heraldici označava slavu, mudrost, postojanost i vjeru.

“Srebrna boja je simbol čistote, mira, istine i radosti, a crvena označava hrabrost, velikodušnost, snagu i sreću”, navedeno je u odluci.

Ustavni sud Republike Srpske je u februaru 2013. godine proglasio neustavnim grb grada Banjaluka, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. godini putem dva konkursa bez uspjeha pokušala da utvrdi novi izgled grba.

Pred odbornicima bi trebalo da se nađu i odluke o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i utvrđivanju osnovice za obračun rente.

Na dnevnom redu je i Odluka o prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i druge javne infrastrukture i uređenja javnih površina.

Skupština bi trebalo da raspravlja o programima finansiranja sporta i fizičke kulture, godišnjem kalendaru sportskih manifestacija, sufinansiranju kulturno-umjetničkog amaterizma, izdavačke djelatnosti, te programa i projekata u oblasti kulture, uz godišnji kalendar kulturnih manifestacija za 2015. godinu.

Pred odbornicima će se naći i program korištenja sredstava od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Odbornicima će biti predočena Informacija o realizaciji projekta “Tehnološki biznis park”, a dnevnim redom je obuhvaćen i Prijedlog odluke o osnivanju poslovne zone “Ramići”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/odluku-o-grbu-donijece-banjalucki-odbornici/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])