Banjaluka: Red vožnje na mobilnom telefonu

Objavljeno: 20. 3. 2015 u 11:07h

Korisnici javnog gradskog prevoza uskoro će putem mobilnih telefona i tablet uređaja imati na dlanu red vožnje i sve linije. Takođe, prilikom izdavanja mjesečnih karata idućeg mjeseca biće podijeljeno 20.000 besplatnih brošura sa satnicama polazaka autobusa, brojevima važnijih telefona i mreže linija.

Ovo su “Glasu Srpske” potvrdili u Gradskoj upravi.

“Svi veći gradovi informišu svoje građane u vidu brošura i aplikacija za mobilne telefone i tablet uređaje. Banjaluka mora ići u korak sa njima”, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Dodao je da brošura reda vožnje sadrži polaske 23 linije gradskog prevoza i 33 linije prigradskog prevoza, a koje zajedno čine sistem javnog prevoza na području grada.

“Pored polazaka, sastavni dio brošure je i mreža linija, kao i kontakt telefoni prevoznika, saobraćajne inspekcije, odsjeka za saobraćaj i prijave komunalnih problema, kao i druga važna obavještenja za korisnike”, objasnio je Novaković.

Izvršni direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić rekao je će brošure i aplikacije koje uvodi Gradska uprava biti od velike koristi za građane, jer su mnogi kad je u pitanju gradski prevoz neinformisani.

“Nadležnima iz ovog odjeljenja ćemo po testiranju aplikacije “BL BUS” iznijeti i neke svoje prijedloge. Recimo, da putnik, pomoću aplikacije, sazna kojim sve gradskim autobusima može da putuje do željene lokacije”, objasnio je Mijić.

Dodao je da su, a sve s ciljem modernizacije gradskog prevoza, Gradskoj upravi uputili zahtjev da se na krajnjim autobuskim stanicama u gradu postave pokretni toaleti za putnike i vozače.

“Imali smo situaciju da vozači i putnici bukvalno nemaju gdje otići u toalet”, rekao je Mijić.

Istakao je da su oni za svoje putnike u jednom od gradskih autobusa uveli i besplatan internet, a planiraju to da urade i u ostalima.

Banjalučanka Danica Matić rekla je da su moderne olakšice u gradskom prevozu za svaku pohvalu.

“Aplikacija za mobilne telefone najviše će značiti mlađoj populaciji, koja se i razumije u to. Međutim, brošure sa redom vožnje gradskog prevoza od velike koristi će biti nama penzionerima”, rekla je Matićeva.

Kilometri

Prema riječima Zorana Novakovića, sistem javnog prevoza putnika na području grada je mnogo složen, što svjedoči činjenica da na mjesečnom nivou autobusi pređu oko 700.000 kilometara, odnosno u toku godine više od osam miliona kilometara.

“Dnevno imamo oko 1.500 polazaka. To znači da naši sugrađani imaju pouzdan, tačan i kvalitetan sistem koji svakodnevno funkcioniše. Prevoz se obavlja sa 110 autobusa, na 23 linije gradskog prevoza, ukupne dužine 212,24 kilometra. Za prigradski prevoz postoje 33 linije  ukupne dužine 735,30 kilometara”, podsjetio je Novaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-red-voznje-na-mobilnom-telefonu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])