Banjaluka: Mali podvožnjak, velika opasnost

Objavljeno: 17. 3. 2015 u 10:59h

Pogibija Dragana Brankovića koji se kombijem zabio u željeznički podvožnjak u ulici Veljka Mlađenovića u naselju Ada ponovo je u prvi plan stavio potrebu rekonstrukcije ove saobraćajnice.

Na to su do sada ukazivali brojni vozači koji svojim kombijima i teretnim vozilima moraju zaobilaznim putevima do poslovne zone “Incel” jer ispod podvožnjaka mogu proći vozila visine svega 2,2 metra. A da je ovaj manji most velika opasnost svjedoči i činjenica da su se za kratko vrijeme desile tri saobraćajne nezgode sa tragičnim posljedicama.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović istakao je da se pod hitno treba poraditi na visini prolaza ispod željezničkog nadvožnjaka.

“Davno je trebalo krenuti sa korekcijom visine ovog  prelaza. Recimo, da bi se dobilo na visini potrebno je potkopati saobraćajnicu ali i proširiti je. Ona je veoma uska i kao takva predstavlja problem i vozačima automobila”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da je pržuni nadvožnjak izgrađen u periodu kada se ova saobraćajnica smatrala sporednom, kuda se saobraćaj faktički nije ni odvijao.

“Nedaleko od ovog mosta postavljeni su saobraćajni znakovi koju upozoravaju vozače na visinu prolaza. Međutim, saobraćajna signalizacija se mijenja ako ne ispunjava željeni efekat, što znači da je na tom mjestu trebalo nešto odavno preduzeti”, rekao je Jaćimović.

Istakao je da ovaj problem, pored Gradske uprave, u nadležnosti i “Željeznica RS”. Direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović rekao je da je nadvožnjak onakav kakav jeste i da bilo kakve korekcije diktira pruga.

“Pruga se ne smije dizati u spuštati. Jedino što se može uraditi je potkopati površinu ispod nadvožnjaka, ali da se pri tome ne dira pruga. Međutim, to je u nadležnosti grada Banjaluka”, poručio je Savanović.

Dodao je da su vozači u svakom slučaju upozoreni sa saobraćajnom signalizacijom, te da nije njihova stvar to što  ne poštuju upozorenja na putu.

Predsjednik mjesne zajednice Ada Vito Pejaković kaže da je ovaj prolaz godinama njihov gorući problem, te da su uzalud brojni apeli.

“Od grada godinama tražimo da se produbi prolaz ispod nadvožnjaka. Međutim, oni stalno ponavljaju kako za to nemaju novca”, rekao je Pejaković.

Dodao je da u vezi sa ovim prolazom najviše griješe ljudi koji baš najbolje ne poznaju teren.

Iz Gradske uprave Banjaluka još uvijek nema odgovora da li će uskoro doći do korekcije nadvožnjaka u naselju Ada.

Rasvjeta

Vito Pejaković ističe da ulica Veljka Mlađenovića nije osvijetljena niti ima trotoar.

“Najviše strahujem za djecu koja svakodnevno prolaze ovom ulicom. Trotoar je prijeko potreban a sve ukazuje na to da je onda i ulicu neophodno proširiti”, istakao je  Pejaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-mali-podvoznjak-velika-opasnost/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])