Klizište ruši kuću porodice Vidović iz naselja Lauš

Objavljeno: 4. 3. 2015 u 16:10h

Klizište prijeti da sruši kuću u ulici Bose Živković, u naselju Lauš, u kojoj živi četvoročlana porodica Perse Vidović.

Ona živi u domaćinstvu sa maloljetnim sinom, bratom i ocem. Zbog trošnosti objekta, a čije je urušavanje prouzrokovalo klizište, prošle godine dobili su rješenje o iseljenju.

“Znamo da rizikujemo živote, ali mi nemamo kuda iz ove kuće. U Centru za socijalni rad Banjaluka su nam nudili kontejner na tri mjeseca. To nam je bilo ponuđeno samo zato što je moja pokojna majka tada bila njihov štićenik. Nismo mogli u kontejner, jer je to za nas neuslovno”, istakla je Vidovićeva.

Priča da će joj četvrtak, 26. februar, ostati u pamćenju dok je živa.

“Kuća se ujutro zaljuljala i malo je falilo da ostanemo bez tla pod nogama, jer je međuspratna ploča popucala. Od prošlogodišnjih majskih poplava naš jedini krov nad glavom se postepeno raspada. Vrhunac je, kažem, bio u četvrtak ujutru u 6.10 časova dok smo spavali. Zidovi kuće su se samo zaljuljali, u trenutku sam pomislila da je neka detonacija i da će se sve srušiti na nas. U strahu sam jedva uspjela da otključam vanjska vrata i izađemo iz kuće”, ispričala je Vidovićeva.

Dodala je da svako veče dok spavaju osjete kako im se kuća ljulja i klati, kao da je na talasu vode.

“Čini mi se da je pitanje dana i sata kad će se kuća sravniti sa zemljom. Od Gradske uprave smo tražili da nam daju alternativni smještaj ili pomognu na bilo koji drugi način, ali me šalju od kancelarije do kancelarije i niko ništa ne preduzima”, istakla je Vidovićeva.

Njen sedamnaestogodišnji sin Ratko Vukojević rekao je da od kada se kuća počela raspadati spava kod druga.

“Rijetkost je da prespavamo kod kuće, jer me strah zbog stalnog klizanja tla. U četvrtak sam se igrom slučaja zatekao u kući. Dok sam spavao osjetio sam kako se sve oko mene ljulja. Ustao sam i vidio da je ploča pukla”, naglasio je Vukojević.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković kaže da je upoznat sa ovim problemom, ali da nema zakonskih mogućnosti da grad ulazi u privatne parcele i rješava njihove probleme.

“Porodici Vidović sa Lauša jedino možemo pomoći tako što će naši inženjeri izaći na teren i snimiti situaciju. Pored toga što nemamo zakonsku osnovu da intervenišemo, nismo ni finansijski spremni da više pomognemo”, rekao je Novaković.

Dodao je da je ovaj problem u nadležnosti Civilne zaštite.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Željko Katić kaže da nije upoznat sa ovim problemom.

“Raspitaću se u toku dana o čemu se radi i vidjeću kako mogu pomoći”, rekao je Katić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kliziste-rusi-kucu-porodice-vidovic-iz-naselja-laus/||claudebot