Klizište prijeti da im uništi i drugi dom

Objavljeno: 4. 3. 2015 u 21:00h

Porodici Šulić iz Kočićevog vijenaca, koja broji 12 članova, poplava tokom maja prošle godine počela je da uništava kuću, a avgustovske poplave primorale su ih da se isele iz dugogodišnjeg doma jer je klizište svakog dana prijetilo da uništi kuću.

Sada su primorani da žive kao podstanari, a neki od njih su nezaposleni, ali i bolesni, te se na razne načine dovijaju da prežive.

Još od majskih poplava na kući su se počele pojavljivati manje pukotine, koje su članovi ove porodice koliko-toliko uspjeli sanirati kako bi i dalje nastavili u njoj da žive. Taman kada su se vratili u normalu, avgustovske poplave primorale su ih da se isele, a u međuvremenu je inspekcija zabranila boravak u kući, u Ulici 1.300 kaplara, i naredila njeno rušenje.

“Stanje u kući je jednom riječju katastrofalno. Zidovi na kući su popucali na više mjesta i počeli su da se razdvajaju. Unutar kuće zemlja je izbila podove i polomila pločice, a namještaj je uništen. Zbog toga smo se u septembru prošle godine morali iz nje iseliti”, prisjeća se Dragorad Šulić.

Dio ove porodice smještaj je našao u kući koja se nalazi do stare oronule, u kojoj živi njih šestoro i svakoga dana gledaju kako njihov dom polako, ali sigurno propada. Ujedno, pribojavaju se najavljenog nevremena i pokretanja zemlje iza kuće u kojoj sad žive.

“Tenutno nas šestoro živi u ovoj kući. Drugi sin Drago, koji je živio s nama u staroj kući, s porodicom je prešao u podstanare, nije imao drugog izbora. Evo i mi sada strahujemo da nas ponovo ne zahvati kakav problem, zemlja iza kuće u kojoj smo polako se počela obrušavati, a najavili su ovih dana jake kiše”, priča Bijelica Šulić, najstarija članica ovog domaćinstva.

Darko Sabljić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kočićev vijenac, kaže da se na području ove MZ nalazi više “živih” klizišta, ali da je njihova sanacija još neizvjesna.

“Završena je projektna dokumentacija, sada se ide na raspisivanje tendera, odakle bi trebalo krenuti u sanaciju. Klizište u Ulici 1.300 kaplara je veliki problem, jer se kuća u kojoj je živjela porodica Šulić nalazi u teškom stanju. Uz to, neophodna je i sanacija klizišta na Šibovim”, govori on.

Iz Gradske uprave su rekli da će tokom ove godine biti sanirana klizišta koja su nakritičnija, a da bi sanacija sitnih trebalo da počne čim vremenski uslovi za to budu pogodni.

Ugroženo šest domaćinstava

Novac za sanaciju klizišta u Ulici 1.300 kaplara biće obezbijeđen relokacijom sredstava unutar budžeta Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja. Inače, to klizište, pored kuće porodice Šulić, ugrožava još pet domaćinstava.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kliziste-prijeti-da-im-unisti-i-drugi-dom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])