U restoranu banjalučke Ugostiteljske škole održane “Ličke večeri”

Objavljeno: 2. 3. 2015 u 14:10h

“Liko moja, srce iz grudi…” pjevalo se na 16. po redu “Ličkoj večeri”, koja je u subotu održana u restoranu banjalučke Ugostiteljske škole.

Oko 150 Ličana svih generacija prisjetili su se zavičaja, najvećeg Ličanina Nikole Tesle, narodnih običaja, pjesama, igra, svojih korijena…

“Ova tradicionalna manifestacija je i zamišljena da sačuvamo tradiciju, običaje, narodnu nošnju i sve što Gračac, Udbinu, Smiljane, Bunić, Korenicu, Plitvička jezera… čini lijepima. Ovdje, u srcu Krajine, u Banjaluci mlađim naraštajima, čiji su korijeni u Luci, dajemo priliku da osjete dah te ljepote”, kazao je predsjednik Udruženja Ličana u Banjaluci Slobodan Perić.

A da ambijent bude što originalniji pobrinula se izvorna grupa “Zavičaj” iz Novog Sada, koja je ličkim pjesmama otvorila kulturno-zabavni dio večeri, a svojim nastupom uveličalo ga je Kulturno-umjetničko društvo “Veliko kolo” iz Novog Sada.

Jedan od osnivača “Udruženja Ličana” i član Organizacionog odbora “Ličke večeri”, Velimir Bobić rekao je da je ideja za formiranje ovog udruženja potekla od želje da se Ličani što bolje međusobno upoznaju.

“Ratni vihor nas je rasuo svuda po svijetu, ali ovo veče nam služi da se okupimo, upoznamo, pomognemo jedni drugima koliko možemo, ali i svoje potomke podsjetimo gdje su im korijeni. Želimo da ih naučimo kako smo nekada mi išli na lička prela i druženja”, rekao je Bobić.

On je dodao da se evociraju uspomene na davna vremena provedena u Lici i kakav je život tamo sada.

“Neki od nas i ne znaju kako se sada tamo živi, dok mnogi redovno obilaze svoja ognjišta. Jako je teško u ovakvim vremenima i organizovati ova druženja, ali znamo da ako jednom prekinemo s tim, teško da će tradicija biti nastavljena. Zato ćemo se mi starati da se ona ne prekine”, rekao je Bobić.

Maturant srednje Medicinske škole u Banjaluci Jelena Jagrović najbolji je primjer kako se poštuju korijeni svojih roditelja. Iako je rođena u Banjaluci, kaže da svake godine sa velikim entuzijazmom dolazi na “Veče Ličana”.

“Ponosna sam na to kako starije generacije čuvaju tradiciju. Iako o Lici najviše znam iz priče svojih roditelja, nastojim da privučem što veći broj mladih ljudi iz ličkog kraja da bismo se družili i nastavili da njegujemo običaje, prenoseći ih na naše naraštaje”, kazala je Jagrovićeva.

Kolo za Ginisa

Novosadski KUD “Veliko kolo”, koji je nastupio na “Ličkoj večeri” u Banjaluci, priprema se da 4. oktobra napravi najveće kolo na svijetu, kolo za Ginisovu knjigu rekorda.

“Planirali smo da splet narodnih igara iz Srbije u kolu odigra od 12.000 do 15.000 ljudi. Svi će biti u narodnim nošnjama. U projektu će učestvovati pojedinci i umjetnička društva iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i FBiH”, rekao je jedan od rukovodilaca Udruženja “Veliko kolo” Milan Veselinović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-restoranu-banjalucke-ugostiteljske-skole-odrzane-licke-veceri/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])