Poklon gurnut u zapećak!

Objavljeno: 26. 2. 2015 u 15:43h

Skulptura “Mati i dete” vajara Jovana Soldatovića, poklon “Zadužbini Petar Kočić Banjaluka-Beograd”, koja se nalazi ispred preduzeća “Elektrokrajina”, trebalo bi da bude premještena na neko vidljivije i značajnije mjesto, smatraju brojni građani Banjaluke.

Naime, djelo velikog srpskog vajara i skulptora koje je on zadužbini darovao davne 1998. godine, svečano je građanima Banjaluke predstavljeno deset godina kasnije. Ipak, od tog dana do danas, ne prestaju pitanja da li skulptura, koja inače predstavlja simbol ljubavi i mira i posvećena je svim majkama svijeta, zaslužuje značajnije mjesto od trenutnog. Postojali su razni prijedlozi, poput parka “Petar Kočić” ili parka Bana Milosavljevića.

Značajnija lokacija

Posljednji prijedlog došao je od odbornika Skupštine grada Aleksandra Zolaka koji je predložio da spomenik bude postavljen ispred banjalučke bolnice, odnosno odmah ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo smatrajući da takav spomenik zaslužuje ljepše mjesto.

Iz UB-KC Banjaluka dali su saglasnost za njegovu inicijativu, rekavši da ukoliko prođe, nemaju ništa protiv da skulptura bude premještena u krug bolnice.

Predsjednik pomenute zadužbine, Nikola Vukolić, kaže da je skulptura dugo stajala neizložena i da se kada je video da niko ne želi da razmišlja o njenom izlaganju, dogovorio sa “Elektrokrajinom” da bude postavljena ispred ovog preduzeća.

“Moja želja i moje lično mišljenje je da skulptura zaslužuje ljepše mjesto, odnosno mjesto gdje bi građani mogli da je primijete i gdje bi dobila na značaju. Vjerujem da ima dosta onih koji uopšte ne znaju ko je autor i kome je posvećena skulptura i to bi trebalo promijeniti. Ja sam pisao projekat da spomenik bude postavljen u park Bana Milosavljevića i da se, pošto je skulptura simbol majčinstva, svakog 8. marta polaže cvijeće i tako odaje počast svim majkama svijeta. Ipak, postoji nadležno odjeljenje u gradu koje odlučuje gdje će koji spomenik biti postavljen”, kaže Vukolić.

Potreban zvanični zahtjev gradu

Iz Gradske uprave kažu da je za postavljanje bilo kakvog spomenika ili skulpture potrebno prethodno podnijeti zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova. Što se tiče skulpture “Mati i dete” do sada im nije stigao nijedan zvaničan zahtjev za njeno premještanje.

Pored ove skulpture postoji i nedoumica građana kada je u pitanju spomenik u obliku piramide kod “Lesnine” posvećen koliko se zna vojniku Arifagi Šarčeviću, ali i nedoumica u vezi sa godinom rođenja koja stoji na spomeniku Petra Kočića u istoimenom parku. Naime na spomeniku je napisano da je Kočić rođen 1876, dok se u svim ostalim spisima pominje 1877. godina.

Akademik Jovan Soldatović

“S radošću poklanjam “Zadužbini Petar Kočić Banjaluka-Beograd” skulpturu “Mati i dete” s željom da se i dalje zajednički borimo za bolji život naših generacija – slobodnih i humanih ljudi, onako kako nas je naš Kočić učio”, Jovan Soldatović, Bački Jarak, 12. jul 1998. godine.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poklon-gurnut-u-zapecak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])