Japanci će u Banjaluci zaposliti 120 radnika

Objavljeno: 3. 9. 2013 u 09:56h

Japanska kompanija “Sankyo” će u krugu banjalučke “Poslovne zone” (bivšeg “Incela”) otvoriti pogon za proizvodnju čeličnih opruga za auto-industriju, u kome će u prvoj godini rada zaposliti 120 radnika, najavio je Đurađ Banjac, direktor “Poslovne zone”.

Poslovna zona Banja Luka

On je u pisanoj izjavi naveo da je “Poslovna zona” od strane Vlade i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS određena da bude lokalni partner japanskoj kompaniji iz Nagoje.

Japanci su u skladu s tim u Banjaluci osnovali preduzeće “Sankyo”, koje bi na osnovu japanske tehnologije i uz monitoring japanskih stručnjaka proizvodilo opremu za auto-industriju.

Vrijednost investicije u prvoj godini, kako navodi Banjac, iznosila bi 4,8 miliona evra, od čega je preduzeće “Sankyo” Banjaluka uložilo pola miliona u “know how” (znanje i iskustvo), putem kojeg su pribavljeni svi patenti, licence, tehnološka i ostala prava za proizvodnju čeličnih opruga.

“Poslovna zona” će ući u zajedničko preduzeće sa Japancima i kao svoj vlasnički ulog unijeti objekat od 4.000 metara kvadratnih, koji je prema zahtjevima japanske kompanije, neophodan prostor za prvu fazu realizacije projekta i početka proizvodnje.

“U ovoj fazi, odnosno u prvoj godini početka proizvodnje, preduzeće će zaposliti 120 radnika, koji će u tom periodu biti pod monitoringom japanskih stručnjaka. U narednom trogodišnjem investicionom ciklusu planirano je zapošljavanje od 300 do 500 radnika”, istakao je Banjac, napominjući da je cjelokupna proizvodnja u prvoj godini već ugovorena za japansko tržište.

Razgovori zvaničnika Vlade RS i japanskih investitora trajali su od maja prošle godine. Tada je delegacija kompanije “Sankyo”, predvođena predsjednikom Nišikavom Minehikom, u razgovoru sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Željkom Kovačevićem izrazila interes za ulaganja i pronalazak potencijalnih lokacija u RS.

Minehiko je tom prilikom rekao da su spremni prenijeti kompletnu opremu za jednu fabriku u kojoj bi proizvodnju vodili inženjeri iz Japana. Kao potencijalna lokacije za investicije pominjala se banjalučka fabrika “Kosmos”, ali je na kraju izbor pao na “Poslovnu zonu”.

U menadžmentu “Poslovne zone” vjeruju da je ovo samo prva u nizu investicija iz Japana, koja za krajnji cilj buduće saradnje ima otvaranje više proizvodnih firmi u RS, sa japanskom tehnologijom.

U “Poslovnu zonu”, koja se prostire na 64 hektara, u protekle dvije godine je uloženo više od milion KM u uređenje infrastrukture, te sanaciju i adaptaciju objekata za nove korisnike.

Jelena Medić, arhitekta saradnik u “Poslovnoj zoni”, kaže da prostor “Poslovne zone”, posmatran kroz razvoj novih tehnoloških i poslovnih aktivnosti, svojom raznovrsnošću privlači sve više novih korisnika. “Revitalizacijom, postojeće građevine, koje su nosile teret nekih drugih tehnoloških procesa, danas su shodno zahtjevima savremenijih proizvodnih mogućnosti preoblikovane i unosen je novi život u taj prostor, donedavno posmatran kao groblje industrije”, ocijenila je ona.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/japanci-ce-u-banjaluci-zaposliti-120-radnika/||claudebot