Semafori i znakovi u granju (Foto)

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 10:51h

Vozačima u Banjaluci i ove godine velike probleme zadaju olistale sadnice, odnosno drveće koje je posađeno uz semafore i saobraćajne znakove, čime se direktno ugožava bezbjednost učesnika u saobraćaju!

granje4

Kod Banskog dvora je u rastinju završio semafor, a u Ulici olimpijskih pobednika, zarasli su saobraćajni znakovi, jer su sadnice drveća sađene u njihovoj neposrednoj blizini.

Građani ogorčeni

Iz banjalučke gradske uprave najavili su da će i ove godine posaditi oko hiljadu novih sadnica drveća, ali nikome nije jasno zbog čega se to drveće mora saditi tik uz semafore i saobraćajne znakove!

Osim što se sadnice definitivno neće zadržati na tim mjestima, te već predstavljaju propalu investiciju, ovim se, smatraju vozači, direktno ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Na pojedinim mjestima semafore i saobraćajne znakove je nemoguće vidjjeti kroz granje i rastinje, ali to očigledno ne smeta nikom od nadležnih, jer već danima niko i ne pokušava da riješi pitanje vidljivosti uređaja svjetlosne signalizacije.

Brojni građani su ogorčeni jer ne samo da su ulice u gradu uglavnom u katastrofalnom stanju, nego je organizacija saobraćaja još i gora.

“Prosto je nevjerovatno, kao u crtanom filmu o ona dva majstora što im ništa ne ide od ruke. Zar baš nikom – od onih koji su pravili plan, do ovih koji su odobravali da se to sadi, pa na kraju i samim radnicima koji su kopali rupu – nije palo na pamet da se neće vidjeti semafor kad to olista. Na kraju svi mi treba da platimo to što je neko bio nesposoban. Koliko god da košta ta sadnica, nije bitno, iz našeg je džepa. A nije toliko bitan ni novac, koliko spoznaja da imamo ovoliko nesposobnih ljudi koji odlučuju o zajedničkom dobru, bilo o saobraćaju ili o životnoj sredini, svejedno”, kaže jedan od ogorčenih vozača.

znak4

Kada su u pitanju saobraćajni znakovi, čim dođu topli mjeseci i dođe do listanja drveća, izgubi se nekoliko “stopova”, “prvenstava prolaza” i “zabranjenih skretanja”, što posebne probleme pravi vozačima koji ne poznaju grad, te onima koji ovuda voze po prvi put.

Ukloniti stabla

“Nekako to mora da se riješi, da se uklone stabla ili bar neka uklone dio granja, ne znam kako to može, smije li da se šiša drveće tek tako, ali prije svega nije ih trebalo postavljati na ovaj način. Neke znakove je nemoguće vidjeti, pogotovo otkako je sve olistalo. Neka povedu malo računa šta rade. Ovuda vozim godinama, ne treba ni da vidim znak, ali šta sa ljudima koji prvi put prolaze ovuda. Semafori su posebna priča, nije problem kad semafor nije u funkciji, ali jeste problem ako je raskrsnica pokrivena semaforom koji se ne vidi iz jednog pravca”, kaže vozač Dragan Berić.

Već godinama se u gradu između 8 i 9, te 16 i 17 časova dešava saobraćajni kolaps. Banjaluka trenutno ima oko 60.000 registrovanih vozila, koja odavno ne mogu da “stanu” u okvire postojeće infrastrukture, tako da i bez nemarnosti sa “nevidljivim” semaforima i znakovima, već ima i previše problema.

I dok je prilično jasno da za rješavanje ovakvog problema saobraćajne infrastrukture novca u gradskoj kasi nema, prilično je nevjerovatno da nema novca ni da se urede saobraćajni znakovi i to na način da budu bar vidljivi.

Vandali i kradljivci

Osim problema sa saobraćajnim znakovima koji se ne vide od rastinja, mnogo veći problem je nepoštovanje istih koji se vide sasvim solidno, ali je takođe i nevjerovatna statistika koja kaže da se u gradu svake godine uništi nekoliko stotina saobraćajnih znakova!

Samo u 2012. godini, uništeno je 500 saobraćajnih znakova, pretprošle više od 300, 2010. godine takođe preko 300. Kako kažu u gradskoj upravi, uglavnom se radi o vandalskom ponašanju, a nije rijetkost ni da pojedinigrađani ukradu znak i odnesu ga kući, a iz nekog razloga najatraktivniji je znak “stop”.

Izvor: Press/Nenad Despot

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/semafori-i-znakovi-u-granju-foto/||claudebot