Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 12:01h

U školskoj 2013/14. godini u Republici Srpskoj planiran je upis 12.208 srednjoškolaca, rekao je danas ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

Srednjoskolci

“U ovoj školskoj godini osnovnu školu završava ukupno 11.652 učenika, a planom upisa predviđen je veći broj zbog priliva učenika koji ne završavaju osnovne škole u Srpskoj i uglavnom ulaze u naše škole u rubnim opštinama”, rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da je predviđeno i približavanje pedagoškom optimumu učenika po jednom razredu, koji je ove godine 24 učenika, dodajući da će se time omogućiti smanjenje broja profesora u srednjim školama koji bi ostali bez posla.

Mutabdžija je dodao da je tržište rada iskazalo potrebu za novim zanimanjem – tehničar logistike i špedicije, za koje je resorno ministarstvo u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom izradilo nastavni plan i program.

Prema njegovim riječima, izrađeni su i novi nastavni planovi i programi za zanimanja u kojima se školuju učenici sa oštećenjem vida, sluha, kao i za učenike sa blagom mentalnom retardacijom.

Konkurs za upis u srednje škole objavljen je danas na portalu Vlade Srpske, a sutra će biti objavljen u dnevnim novinama.

Najveće interesovanje je za gimnaziju, gdje se upisuje 2.665 ili 22,8 odsto od ukupnog broja učenika. Učenici su najmanje zainteresovani za struku geologija.

Za škole u zanimanjima trećeg stepena upisuje se 2.987 ili 25 odsto od ukupnog broja učenika.

Upis će biti obavljen u junskom roku od 10. do 20. juna, te u julskom roku od 1. do 11. jula.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole, koji imaju 60 i više bodova, počinje 10. juna, a završava se 12. juna.

Prijem dokumenata za upis u srednje trogodišnje škole je 17. i 18. juna.

U julskom roku prijem dokumenata za upis u srednje trogodišnje i četvorogodišnje škole traje od 1. do 3. jula.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/objavljen-konkurs-za-upis-u-srednje-skole/||claudebot