Visoke cijene i suša otpisali zimnicu

Objavljeno: 17. 9. 2012 u 08:08h

Da je sezona pripreme zimnice u punom jeku pokazuju i gužve na pijacama širom Srpske. Međutim, trgovci ističu da stanovnici uglavnom razgledaju povrće i voće, dok se malo ko zadrži pored tezge da nešto pazari.

Na stočnoj pijaci u Banjaluci juče se jedva moglo proći od gužve, ali slabo ko šta kupuje.

Trgovci se žale da prodaja voća i povrća ide veoma loše i da će mnogima kiseli krastavci, paprike, kupus i slatko ove zime biti luksuz.

Zbog ovogodišnje suše rod je bio mnogo manji i morali smo podići cijene za nekih 0,2 KM. Uglavnom se kupuju paprike, karfiol, krastavci, paradajz i kupus. Kilogram paprika košta 1,5 KM, patlidžan i paradajz su po dvije KM, krastavci 1,5, a karfiol tri KM – rekla je trgovac na banjalučkoj stočnoj pijaci Vinka Berić.

Da je prodaja ove godine jako loša tvrdi i trgovac Živko Balaban.

Paprike sam snizio na jednu marku po kilogramu i opet slabo kupuju. Kupus za kiseljenje je 0,7 KM po kilogramu, dok je vrećica krastavaca za kiseljenje od deset kilograma pet maraka. Banjalučani uglavnom samo razgledaju, velika je gužva na pijaci, ali slabo ko šta kupuje – istakao je Balaban.

Dok se trgovci žale da sa ovim cijenama i količinom roda, koji je mnogo manji zbog suše, ne mogu da podmire sve troškove, s druge strane kupcima je i to skupo i ne mogu da priušte potrebne količine povrća i voća za zimnicu.

Ove godine ću praviti samo malo kiselih krastavaca i paprika. Da imam bar malo domaće salate jer je zdravija, a smatram i da je jeftinije kada je ja napravim nego da zimus kupujem u marketima – rekla je Banjalučanka Savka Ćirić.

I domaćice u Foči ističu da je spremanje zimnice ove jeseni postalo luksuz. Neizostavni sastojci salata i ajvara, poput patlidžana, paradajza, krastavaca i kupusa i na zelenoj pijaci i u prodavnicama skuplji su u odnosu na prošlu godinu od pola marke do marku.

Trgovci kažu da cijene diktiraju dobavljači, a kupci da cijene premašuju rekord.

Da bih napravila ajvar, potrebno mi je više od 100 maraka. Nisam još sigurna ni hoću li ga praviti jer me jeftinije dođe da kupim gotov u marketu – rekla je Fočanka Stana Fundup i dodala da će u odnosu na prošlu godinu praviti duplo manje tegli različitih salata.

Domaćice u Prijedoru takođe ističu da se već odavno ne isplati pravljenje domaće zimnice, ali da je ona ukusnija i kvalitetnija kada je spremljena u vlastitoj režiji.

Za domaći pekmez od šljiva biće potrebne šljive čija je cijena 1,70 KM po kilogramu, a za miješanu marmeladu trebaće breskve, čija je cijena 2,50 i kruške, koje koštaju 2,20 KM.

Namirnice cijene (u KM)

  • paprike: 1,5
  • patlidžan: 2
  • paradajz: 2
  • krastavci: 1,5
  • karfiol: 3
  • kupus za kiseljenje: 0,7
  • vrećica krastavaca: 5
  • kruške: 2,20
  • breskve: 2,50
  • šljive: 1,70

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/visoke-cijene-i-susa-otpisali-zimnicu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])