Proširite svoje vidike uz pomoć AIESEC-a!

Objavljeno: 11. 4. 2012 u 11:56h

AIESEC je najveća omladinska organizacija koja je prisutna u više od 110 zemalja i ima preko 60.000 članova širom svijeta. Fokusirana je na razvoj omladinskog liderstva i nudi mladim ljudima priliku da otputuju u inostranstvo i tamo obave praksu u svojoj struci.

Komiteti AIESEC-a su na našem području prisutni od 1953. godine. Lokalni komitet u Banjaluci ugašen je 2007. godine zbog problema u radu. Međutim, krajem prošle godine grupa studenata Univerziteta u Banjaluci došla je na ideju da ponovo pokrene organ AIESEC-a u našem gradu. Oni su prepoznali da postoji velika potreba za organizacijom ovog tipa jer naši studenti nemaju veliku mogućnost da idu na praksu u svojoj struci, te da na taj način razviju svoje sposobnosti i vještine.

Od ponovnog pokretanja, AIESEC Banjaluka je već počeo sa slanjem studenata u inostranstvo. Potpredsjednik za komunikacije u komitetu AIESEC-a u Banjaluci, Dajana Petrović, podsjeća da su trenutno u ponudi putovanja u Češku, Mađarsku, Poljsku i Pariz.

“U ponudi imamo dvije vrste praksi, razvojne prakse i plaćene prakse. Razvojne prakse inače traju oko 6 sedmica i tokom ove vrste prakse studenti razvijaju svoj jezičke, prezentacijske i komunikacijske sposobnosti, najčešće kroz rad sa djecom ili ekološkim projektima. Trenutno u ponudi imamo razvojne prakse u Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Plaćene prakse traju od 6 do 16 mjeseci, održavaju se u kvalitetnim svjetskim kompanijama i odlična su prilika da diplomirani studenti ili oni koji su pri kraju studija steknu iskustvo u svojoj oblasti. Trenutno u ponudi imamo plaćenu praksu za studente ekonomije u kompaniji Alcatel u Parizu”, kaže Dajana Petrović.

Svi zainteresovani studenti mogu se informisati i prijaviti za praksu u kancelariji AIESEC-a na Mašinskom fakultetu, utorkom i četvrtom od 11 do 15 časova. A uslovi za odlazak nisu rigorozni.

“Uslovi za odlazak na praksu su da je osoba student osnovnih ili master studija i poznavanje engleskog jezika. Takođe za praksu mogu da se prijave mladi koji su diplomirali prije godinu dana, a žele da idu na praksu. Što se tiče troškova, troškovi smještaja i hrane su pokriveni od strane AIESEC-a, zemlje koja prima praktikanta, dok troškove puta i džeparac student pokriva sam. Studenti nemaju puno troškova oko odlaska na praksu, jer su osnovni troškovi koji su im potrebni za boravak i praksu pokriveni”, govori Dajana.

Studenti takođe imaju priliku da postanu članovi banjalučkog komiteta AIESEC-a. Regrutacija pod nazivom “Big Picture” održaće se 26. 4. u prostorijama Mašinskog fakulteta.

“Za članstvo u AIESEC-u mogu da se prijave svi zainteresovani studenti osnovnih i master studija, starosti do 30 godina. Takođe svi koji su zainteresovani za rad i djelovanje organizacije AIESEC mogu da prisustvuju prezentaciji. Istog dana će se održati i žurka povodom regrutacije, o terminu će studenti biti obavješteni na našoj facebook stranici. Pozivam sve zainteresovane studente da prisustvuju i upoznaju se sa našim radom”, navodi Dajana.

Ranko Petrušić volontirao je u AIESEC-u od 2001. do 2003. godine, kada je naš lokalni organ u Banjaluci bio pri AIESEC-u Srbije. Nakon devet godina od prestanka njegovog rada u AIESEC-u on se i dalje rado sjeća tih dana, te preporučuje svakom studentu da odvoji dio svog vremena za nova iskustva koja ova organizacija pruža.

“Cilj mog rada je bio da naučim nešto novo radeći neke nove stvari koje nisam imao priliku da učim na drugim mjestima jer sam bio student. Na kraju, taj rad se isplatio jer sam još kao student počeo da radim honorarno za jednu veliku NVO. Kroz saradnju, ljudi su u nama prepoznali istinsku želju za usavršavanjem i učenjem što im se strašno dopalo”, kaže Ranko Petrušić.

AIESEC u svijetu postoji od 1948. godine i najveća je svjetska studentska organizacija koja funkcioniše kao međunarodna platforma koja mladima pruža priliku da razviju sopstvene potencijale, te da se povežu sa njihovim društvenim i ekonomskim okruženjem. AIESEC ima status posmatrača pri UNESCO-u i akreditovan je kod Ekonomskog i Socijalnog savjeta kao međunarodna nevladina organizacija.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prosirite-svoje-vidike-uz-pomoc-aiesec-a/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])