Prihvatna stanica udomila pet beskućnika

Objavljeno: 7. 2. 2012 u 13:54h

Sibirska hladnoća je stigla u naše podneblje, snijeg je pokrio svaki brijeg, a prosječna dnevna temperatura je oko -10 stepeni. Svi se žalimo na hladnoću i krijemo se u našim toplim domovima, međutim postoje i oni koji nemaju krov nad glavom, pa čak ni u ovim vremenskim neprilikama.

Danas, u prihvatnoj stanici se od hladnoće krije 5 osoba, a od početka godine kroz Centar za socijalni rad prošlo je 13 osoba od kojih je sedam osoba ženskog, a šest osoba muškog pola.

Ekipe JU CSR nisu naišle ni na jedan slučaj maloljetnika na ulici, međutim koordinator aktivnosti iz udruženja Nova generacija, Boris Makarić, kaže da to ne znači da ne postoje djeca bez krova nad glavom.

“Rečeno nam je da je par maloljetnika viđeno kako prosi, ali ekipe na terenu nisu nikog našle. Ove godine nije bilo poziva, a obično ih ima od 30 do 40”, rekao je Makarić.

U proteklim godinama broj beskućnika u prihvatnoj stanici bio je znatno veći. Kako kažu iz Centra za socijalni rad, cilj prihvatne stanice nije samo da pruži trenutnu pomoć, već da trajno riješi egzistenciju beskućnika. Kako navode, broj korisnika se poveća u hladnijem vremenskom periodu, međutim ova stanica je za sad poluprazna.

“Lica koja policija zatekne u skitnji, nakon intervencije službe Hitne pomoći, smještena su u prihvatnu stanicu na kraći period dok se ne obezbijedi njihovo trajnije zbrinjavanje”, kaže Sandra Dobrijević Šipka, koordinator za razvoj aktivnosti JU CSR Banjaluka.

Kako saznajemo iz prihvatne stanice, postoje dvije grupacije beskućnika. Jedna se odnosi na stil života – klasični beskućnik koji luta iz grada u grad, a druga podrazumijeva lica koja su se sticajem okolnosti našla bez riješenog stambenog pitanja.

Podatci iz Centra za socijalni rad ukazuju da su, u ovoj godini, od trinaest evidentiranih korisnika četiri korisnika klasični beskućnici, dok ostali pripadaju drugoj grupaciji.

“Za osam korisnika, kroz odgovarajući plan mjera, obezbijeđen je siguran boravak u porodičnom domaćinstvu, matičnom mjestu prebivališta ili su upućeni na odgovarajuće liječenje. Tokom boravka u prihvatnoj stanici svim korisnicima pružena je odgovarajuća socijalna (ishrana, prenoćište, odjeća, obuća lijekovi) i zdravstvena njega (saniranje dekubitnih rana, davanje ordinirajuće terapije)”, kaže Sandra Dobrijević Šipka.

Beskućinštvo većinom nastaje zbog ekonomske situacije, diskriminacije, psihičke nestabilnosti, invalidnosti ili kao kombinacija ovih faktora. Tokom socijalne dijagnostike Centar za socijalni rad utvrdio je da, od 13 osoba koje su tokom 2012. godine boravile u Prihvatnoj stanici, osam lica ima poremećaj u mentalnom zdravlju, jedno lice je sklono konzumiranju alkohola i pet lica su invalidi.

Prema prognozama Republičkog hidrometerološkog zavoda i narednih dana očekuju nas snježne padavine i niske temperature. Iz tog razloga radnici iz udruženja Nova generacija i Centra za socijalni rad apeluju na građane da se u slučaju da na ulici primijete beskućna lica, pogotovo djecu ili stare osobe, u bilo koje doba obrate policiji na 122 ili Centru za socijalni rad na 348 515, tokom radnog vremena.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prihvatna-stanica-udomila-pet-beskucnika/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])